Hlavní obsah

Přijedou noví interpreti nomádského blues Etran Finatawa

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová generace pouštního blues, to jsou nigerští Etran Finatawa. Skupina ve své tvorbě navazuje na slavné Tinariwen nebo Ali Farka Tourého a přijede 26. května do pražského Paláce Akropolis.

Foto: Respekt

Etran Finatawa

Článek

Etran Finatawa, pocházející z Nigeru, přivážejí hypnotický styl, který se nesoustředí na líbivost. Autentické africké perkuse vytvářejí repetitivní základ pro refrény zpívané sborově nebo individuálně a pro kytary hrající jakési nekonečné, místy psychedelické sólo.

Ve skupině působí Tuaregové a hudebníci etnika Wodaabe, kteří prosluli křiklavě pomalovanými obličeji. Wodaabe znamená „lidé tabu” a jejich fascinující zvyky inspirovaly slavného německého režiséra Wernera Herzoga k filmu Honáci slunce, který zachycuje bizarní zásnubní rituál Gerewol.

„Elektrické kytary i tradiční nástroje se navzájem proplétají, zvolání i odpovědi vibrují v pouštní výhni. Srovnání nechme stranou, tento debut má sílu dynamitu,” napsal o jejich hudbě Global Rhythm. V roce 2007 byli nominováni na cenách BBC Radio 3 na objev roku a vystoupili v Praze na festivalu Respect.

Vstupenky a ukázky najdete na www.rachot.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám