Hlavní obsah

RECENZE: Škoda lásky je za námi. Dobrého bylo pomálu

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklus Škoda lásky měli v ČT ještě před zařazením do vysílání radikálně prosít – udělali by líp. Divák by si ušetřil zklamání a viděl by dřív závěrečné Dobrodružství Zdeňka Jiráského, možná dokonce ve společnosti jeho Družičky – tedy tak, jak scenárista a režisér oba snímky podle předloh Jaroslava Havlíčka koncipoval. Jenže podobně zdařilých povídek v sérii moc nebylo, a tak dramaturgie nejspíše zasáhla ve prospěch větší vyrovnanosti a ty nejlepší rozložila mezi ostatní.

Foto: Česká televize

Barbora Milotová, Lukáš Hrabák a Luboš Veselý jako rodinka na výletě ve filmu Dobrodružství

Článek

Bohužel tím v případě Jiráského uškodila kvalitě a těm nejmíň povedeným kouskům stejně nepomohla, některé totiž nebyly ani zralé na realizaci a pro další bylo zase nedělního večera škoda.

Adeptem pro jinou příležitost je i včerejší Hrdina Ireny Obermannové, v němž se párek bezdomovců rozhádá nad kojencem v popelnici – zrovna ve chvíli, kdy se Ferda (Marek Taclík) začne naparovat před novináři jako zachránce a skočí po šanci stát se filmovým hrdinou. Jde bohužel o příběh skrznaskrz sentimentální, což mrzí i kvůli Taclíkovi, který má komediální talent.

Následující Situace v kuchyni podle Martiny Formanové sice rozvíjí banální historku, jak se rodiče snaží ve škole vyžehlit synův průšvih, ale naštěstí ne s tou všepronikající sentimentalitou jako Hrdina.

Před ní chrání hysterie matky (Vanda Hybnerová) a kousavá skepse nahluchlého dědy i ambivalence obou postav, kdy se svědek jejich sporů nakonec ani jednomu z nich nediví.

Oba scénáře Martiny Formanové (napsala pro tento cyklus ještě Mokré tričko) ale nabízely přece jen o dost víc, než se Petru Zahrádkovi povedlo natočit.

Mnohem lepší dojem zanechalo Dobrodružství – dobře napsaný, zrežírovaný i zahraný příběh jednoho horkého dne, kdy se výlet do bývalého vojenského prostoru promění v polední můru. Zatímco ona trčí se synem v lese dlouhé hodiny bez vody, manžel (Luboš Veselý) bloudí a marně hledá cestu zpátky k nim.

Odkázán na pomoc zhulené trojice v dodávce podlehne náhodnému erotickému dobrodružství, načež zjistí, že se stal obětí drsné hry, která ho stojí víc než na chvíli ztracenou důstojnost.

Výborný výsledek se zjevně úsporným rozpočtem, jen konec budí trochu nejistoty, zda nejde o alternativní kratší verzi.

Škoda že na Jiráského zajímavou Družičku se nenašlo víc peněz. Zasloužil by si to nejen scénář s ambicemi, které dalece přesahovaly úroveň cyklu, ale i talentovaná šestnáctiletá představitelka hlavní role. Ušetřit se dalo bohatě při výběru textů – bakalářského smetí mezi nimi bylo ažaž.

Škoda Lásky

ČT 1, 2. 2., 20 hod.

Hrdina

Scénář: Irena Obermannová, režie: Vít Karas, hrají: Marek Taclík, Klára Issová, Jana Plodková a další.

Hodnocení 45 %

Situace v kuchyni

Scénář: Martina Formanová, režie: Petr Zahrádka, hrají: Vanda Hybnerová, Igor Chmela, Vilma Cibulková, Hynek Čermák aj.

Hodnocení 50 %

Dobrodružství

Námět: Jaroslav Havlíček, scénář a režie: Zdeněk Jiráský, hrají: Luboš Veselý, Barbora Milotová, Natálie Řehořová aj.

Hodnocení 75 %

Opravdu škoda by totiž byla jen Manželky s vynikající Lindou Rybovou, filmu na hraně černé komedie a hororu podle povídky Ivana Klímy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám