Hlavní obsah

Veřejnosti se na přehlídce Czech Press Photo nejvíce líbilo ptáče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníkům výstavy, která představuje nejlepší tuzemské novinářské snímky, se nejvíce líbila fotografie malého ptáčete při krmení. Z hlasujících více než osmi tisíc diváků ji vybralo 1764 lidí, kteří jí dali přednost před fotografiemi zachycujícími politické zvraty, lidské neštěstí či přírodní katastrofy. Snímek pořídil fotograf zoo Praha Tomáš Adamec a je na něm třídenní mládě vzácného loríčka rudobradého.

Foto: Tomáš Adamec, ČTK

Ptáče Tomáše Adamce

Článek

Výstava Czech Press Photo 2013 trvá na Staroměstské radnici do 31. ledna a dosud ji vidělo téměř 40 000 diváků. Návštěvníci hlasovali také pro nejlepší video, které je v současném ročníku soutěže novou kategorií. Vybrali video dvojice Milan Šíma–Jan Šibík věnované největší náboženské slavnosti na světě zvané Kumbh Mela, při níž v indické řece Ganze provedou očistnou koupel desítky miliónů lidí. Ceny diváků budou předány autorům ve čtvrtek v 17:00 na Staroměstské radnici.

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal reportér ČTK Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce. Fotograf zachytil politika jedoucího výtahem v soudní budově jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahových dveří. Podle poroty fotografie symbolizuje neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů v České republice.

V 19. ročníku soutěže se vedle kauzy Rath objevovaly snímky z první přímé volby prezidenta, aféra bývalého premiéra Petra Nečase, výbuch v pražské Divadelní ulici nebo červnové povodně. Letos poprvé byly v soutěži vyhlášeny také dvě kategorie pro video. Celosvětová obdoba soutěže World Press Photo má multimediální sekci už tři roky.

Soutěž cílí na sekvence vyráběné speciálně pro internet. V kategorii Aktualita a reportáž zvítězil volný novinář Vojtěch Votýpka s materiálem nazvaným Srdce Havel, který se vztahuje k úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. V kategorii Feature zvítězila zmíněná reportáž ze svátku Kumbh Mela.

Reklama

Výběr článků

Načítám