Hlavní obsah

Gandalf píše Putinovi: Nechte gaye na pokoji

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Ian McKellen využil slavnou roli Gandalfa, když spolu s 27 laureáty Nobelovy ceny napsal dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby změnil zákon zakazující tzv. homosexuální propagandu. Představitel tolkienovského čaroděje podle BBC ke svému podpisu připojil slova: AKA Henry V/Gandalf.

Foto: Warner Bros.

Ian McKellen (Gandalf)

Článek

Ruský zákon je už v západních zemích delší dobu kritizován. Dopis podepsala řada osobností včetně spisovatele JM Coetzeeho a mnoha vědců.

Zákon prý vede k násilí, a dokonce k sebevraždám homosexuálů. Autoři chtěli připomenout solidaritu s politiky, umělci, sportovci a mnoha dalšími, kteří už vyjádřili zhnusení z postojů ruské vlády k homosexuálním občanům.

„Protestovat není nikdy lehké, my doufáme, že vyjádření odporu k tomu novému zákonu by mohlo ruský stát přimět k tomu, aby přijal humanitární, politické a demokratické principy 21. století, na kterých tvrdě pracoval už Michail Gorbačov,” uvedli.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

„Gandalf” McKellen je mluvčím organizace hájící gaye, lesby a bisexuály. Sám musel odmítnout účast na filmových festivalech v Rusku, protože britské ministerstvo zahraničí ho upozornilo, že tam nemůže mluvit o své sexualitě.

Podle ruského zákona je např. nelegální mluvit o „netradičních sexuálních vztazích před mládeží”. Mnoho Rusů zákon schvaluje, v zemi jsou časté nejen slovní, ale i fyzické útoky na homosexuály.

Moskevský nejvyšší soud loni zakázal pochody zvané gay pride na 100 let. Aktivista Nikolaj Alexejev se soudu účastnil a marně se snažil rozhodnutí zvrátit. Protestoval také proti tomu, že v Petrohradě vyhlásili zákaz šíření "homosexuální propagandy". Alexejeva se zastal jen Evropský soud pro lidská práva, který nařídil Rusku, aby mu zaplatilo odškodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám