Hlavní obsah

Na Pražském hradě bude v pátek otevřena putovní výstava Peking-Praha

Právo, Barbora Zpěváčková

Čínské umění není v Česku tolik známé. I z toho důvodu se v prostorách Císařské konírny na Pražském hradě od pátku koná výstava Peking–Praha s podtitulem Nový pohled na současné čínské umění. Expozice zahrnuje téměř šedesát uměleckých děl od čtyřiceti čínských autorů a bude otevřena do 29. září letošního roku.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Luo Brothers: Welcome, Welcome! na Pražském hradě. V pozadí kurátor výstavy Xin Dong Cheng.

Článek

Většina lidí zná Čínu pouze z ekonomického hlediska. Touto cestou však lidé mohou poznat i jiné aspekty národa,“ řekl včera o výstavě její kurátor Xin Dong Cheng.

Obrazy, kresby i pop art

Cheng působí jako představitel čínského umění v zahraničí a zaměřuje se i na prezentaci západního umění čínské veřejnosti. Uspořádat tuto akci na Pražském hradě pro něj prý byla výzva.

Na výstavě jsou prezentovány především obrazy, ať už kresby či olejomalby. K vidění je ale i několik fotografií a designových či pop artových prvků.

Všechna díla vznikla po osmdesátých letech minulého století a měla by představit kulturní prostředí současné čínské společnosti. Umělci se snaží navázat na tradice a kulturní kontext a zároveň reflektovat globalizaci uměleckého prostředí.

„Exponáty jsem vybíral podle svého profesionálního hlediska. Kdyby výstavu dělal jiný kurátor, vypadala by jinak,“ vysvětlil Cheng. S úsměvem dodal, že v Číně je v současné době přes tři milióny umělců.

Praha–Peking je zatím nejrozsáhlejší výstava čínské umělecké tvorby ve střední a východní Evropě.

Je putovní a před Prahou již navštívila bulharskou Sofii a rumunskou Bukurešť. Expozici organizuje Ministerstvo kultury Čínské lidové republiky, v Císařské konírně ji připravila Správa Pražského hradu společně se Smíšenou česko-čínskou komorou vzájemné spolupráce. Realizovala ji soukromá galerie Prinz Prager Gallery.

Mosty mezi dvěma zeměmi

„Základním cílem výstavy je vytvářet mosty mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou,“ vysvětlil prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jan Birke. „A kultura má velkou výhodu – nezná jazykovou bariéru.“

Výstava v Praze přitom nebyla plánována několik let dopředu, jak bývá zvykem, ale jen několik měsíců.

„Jsme moc rádi, že se ji podařilo uskutečnit. Císařská konírna by totiž jinak v tomto období byla prázdná,“ podotkl Václav Beránek ze Správy Pražského hradu.

Expozice s čínským uměním u nás nebývají každý den. Podobné je to v Číně, kde české umění také není tolik známé.

„Velice obdivuji dílo Alfonse Muchy, byl to významný umělec,“ sdělil kurátor Cheng s tím, že by se i v Číně měla uskutečnit výstava s Muchovými obrazy.

To potvrdil Jan Birke a řekl, že zorganizování takové putovní expozice je prý momentálně v jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám