Hlavní obsah

R.E.M. vydají singly, které znaly jen fankluby

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina R.E.M. vydávala od osmdesátých let speciální singly, které rozesílala jen fanklubům. Existuje jich málo a mají poměrně velkou cenu. Pro charitativní účely plánuje skupina, která se rozpadla už v roce 2011, souborné vydání. Kdy se tak stane, neuvedla.

Článek

”Ta myšlenka se mi líbila, nikdy jsem nebyl členem fanklubu Beatles, ale líbilo se mi to, že vám přijde každý rok poštou nějaká podivná věc,“ řekl kytarista Peter Buck BBC. ”Takže každý rok R.E.M. vydali nahrávku. Vždy materiál, který nebyl vydán nikde jinde.“

Byly to původní skladby a někdy i duety s lidmi jako Neil Young a Radiohead. „Celkově bylo singlů čtyřiadvacet, takže dohromady asi padesát písniček. Jednoho dne je dáme všechny do velkého boxu pro charitu,“ dodal.

R.E.M. se rozešli v roce 2011 velmi přátelsky. Uvedli, že jsou z hudby unavení, ale zůstanou kamarády. Comeback je ovšem velmi nepravděpodobný.

Žádné plány na návrat

Zpěvák Michael Stipe po ukončení činnosti řekl, že se může věnovat filmu nebo sochařství, ale v žádném případě nechce nahrávat alba jako sólista. Dodal, že o konci mluvili už mnohokrát, naposledy v roce 2008. Když začínal, netušil prý, kolik práce dá žít jako muzikant ve skupině. Cítil už jistou únavu. „Jsme už padesátníci a máme své životy,“ dodal.

„Teď neexistují absolutně žádné plány na návrat,“ řekl letos na jaře baskytarista Mike Mills magazínu Rolling Stone. ”Ale budoucnost je podivné místo, zítra nás může zasáhnout meteorit, ale řekl bych, že je to dost nepravděpodobné.“

Buck nyní hraje se skupinou Tired Pony (je v ní i Gary Lightbody ze Snow Patrol a Richard Colburn z Belle and Sebastian).

Reklama

Výběr článků

Načítám