Hlavní obsah

Židovská hvězda v Brně dlouho nevydržela, umělecký objekt vadil vandalům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecký objekt nazvaný Darovanému městu je součástí projektu Brno Art Open Na hraně příběhu, který byl otevřen 11. června. Jedná se o výstavu přímo v ulicích, což se jí také stalo osudným. Objekt s židovskou hvězdou vadil místním vandalům, kteří ho v noci na pondělí poničili.

Foto: Polansky gallery

Poškozený objekt Darovanému městu na Moravském náměstí v Brně.

Článek

Práce Mileny Dopitové byla inspirována příběhem Pavla Haase. Období holokaustu a osudy židů symbolizuje audiovizuální objekt, kde kromě využití Haasovy hudby autorka pracuje se symbolem židovské hvězdy, jejíž funkční pásy obepínají a svazují celý objekt v jeho soudržnosti. Cílem vandalů bylo poškodit symbol židovské hvězdy, což se jim přeřezáním pásů podařilo.

Podle svědků mohlo jít o trestný čin s rasistickým podtextem. Zda byli pachatelé skutečně nacisti, ukáže až výsledek policejního vyšetřování.

„Je to pro mě důkaz o aktuálnosti tohoto projektu, i když se původně jedná o inspiraci z novodobých dějin roku 1944–1945. Agresivita, nevzdělanost, necitlivost jsou pravděpodobnou motivací tohoto druhu ,hrdinství‘..., a proto jsou tyto projekty nesmírně důležité, aby nejen ukazovaly, kdo jsme, ale kam se můžeme také dostat,“ řekla autorka objektu Milena Dopitová.

Reklama

Výběr článků

Načítám