Hlavní obsah

V Praze začíná světový romský festival Khamoro, potrvá do neděle

V Praze v pondělí začíná světový romský festival Khamoro neboli Slunce, který potrvá do neděle. Patnáctý ročník nabídne návštěvníkům nejen tradiční i současnou romskou muziku, ale i taneční semináře, výstavu, bohoslužbu, promítání filmů či už tradiční průvod účinkujících v kostýmech centrem metropole. Přehlídku pořádá sdružení Slovo 21.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Khamoro

Článek

První den vyplní promítání filmu a koncert gypsy jazzu. O oficiální zahájení se postará ekumenická bohoslužba za pokojný život Romů, která začne v 19:30 v pražském kostele svatého Martina ve zdi. Zazní romské modlitby i hudba, vystoupí romští duchovní.

Na gypsy jazz i tradiční muziku se mohou návštěvníci těšit i v příštích dnech. Zúčastnit se mohou také tanečních workshopů, kde se mohou naučit flamenko či tradiční romské tance. V pátek začne dvoudenní seminář o mladých Romech v Evropě. Průvod účinkujících pak protančí centrem Prahy v sobotu, večer se pak koná velká party u Vltavy na náplavce.

Festival vyvrcholí v neděli galakoncertem v klubu SaSaZu. Odpoledne před ním přehlídka oslaví na náměstí Republiky své patnácté narozeniny, a to instalací obřího dortu romského umělce ze Srbska Zorana Tairoviče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám