Hlavní obsah

Havla v chystaném seriálu ČT zahraje Daniel, Klausem bude Plesl

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejšího prezidenta Václava Havla v připravovaném projektu České televize (ČT) o důležitých momentech Československa ztvární filmový a divadelní herec Marek Daniel. Havlova následníka Václava Klause si zahraje Jaroslav Plesl z Dejvického divadla. V rozhovoru pro Lidové noviny (LN) to řekl režisér devítidílného cyklu s názvem České století Robert Sedláček.

Foto: Koláž s použitím: Marek Daniel - foto profimedia.cz, Václav Havel - foto Právo

Marek Daniel a Václav Havel

Článek

Sedláček sdělil v pátek Novinkám, že herce si vůbec nevybíral podle fyzické podobnosti:

"To bylo vyloučené proto, že ty postavy jsou vyfabulované, jsou to zfilmované domněnky. Jde hlavně o dokonalou techniku projevu."

"Když je herec špičkový, tak se do postavy vehraje," domnívá se režisér. Roli dalšího prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka svěřil Martinu Hubovi, jako Edvard Beneš se představí Martin Finge a Klementa Gottwalda si zahraje Jiří Vyorálek. Antonínem Zápotockým bude v seriálu Jaromír Dulava.

Jaroslav Plesl a Václav Klaus

Roli Havlovy první manželky Olgy ještě neobsadil stejně jako Vladimíra Mečiara.

Seriál, k němuž napsal scénář Pavel Kosatík, bude ČT vysílat od podzimu. Z dalších herců se v něm objeví například Petra Jungmannová jako Milada Horáková a Daniela Kolářová ztvární Masarykovu ženu Charlottu.

"Jmenuje se to České století, takže to má mapovat klíčové historické momenty v tomhle století. První je vznik republiky, poslední měl být listopad 1989, ale byli jsme požádáni, aby se přidal ještě rozpad federace,“ řekl Novinkám před časem Kosatík.

Tvůrcům jde o to, aby vtáhli do diskuze mladou generaci. Vyžadují od diváka nedivácký, nepasivní přístup. Rádi by ho donutili na chviličku uvažovat jako lidé, o kterých to pojednává. Aby na chvilku byli Benešem, který přijímá kapitulaci nebo přijímá únor. Aby na chvíli byli Klementem Gottwaldem, který se strašně bojí o život a nechá zavraždit svého nejlepšího kamaráda.

Reklama

Výběr článků

Načítám