Hlavní obsah

Nejlepší ženské hlasy Afriky míří na Colours

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mimořádné ženské osobnosti se mohou těšit návštěvníci letošního ročníku festivalu Colours of Ostarva. Poprvé v ČR se na festivalu představí světoznámá zpěvačka, skladatelka a tanečnice z Mali Rokia Traore a také protagonistky projektu Acoustic Africa, pod kterým se skrývají zpěvačky Dobet Gnahoré, Manou Gallo a Kareyce Fotso.

Článek

Rokia Traoré pochází z malijského národa Bambara a své dětství strávila v Alžíru, USA, Francii a Belgii, kde také vystudovala a dokonale vstřebala západní kultury. Dosud vydala čtyři alba, která patří k tomu nejlepšímu, co za posledních několik let vzniklo v oblasti world music.

„Její výsadní postavení potvrzuje i to, že letos ji festival v Glastonbury - oproti zvyklostem – vyhlásil jako první jméno. A to nejen jako akt solidarity s nešťastnou situací v Mali,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Výjimečným zážitkem letošního ročníku bude také vystoupení projektu Acoustic Africa, ve kterém se spojily další tři vynikající africké vokalistky - držitelka Grammy Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny, její krajanka Manou Gallo a další uznávaná zpěvačka a kytaristka Kareyce Fotso z Kamerunu. Trojici žen na pódiu doplní hráč na balafon Aly Keita, který v minulosti spolupracoval například s Janem Garbarkem nebo Joe Zawinulem, a také malijský kytarista Zoumana Diarra a bubeník Boris Tchango z Toga.

„Návštěvníci se při jejich koncertu mohou těšit nejen na akustické písně, ale i na velmi hlasitý mix afropopu, funky a r’n’b,“ dodala Holušová.

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013 opět v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren. Zatím jsou potvrzeni také Jamie Cullum, Sigur Rós, Damien Rice, Asaf Avidan, The Bots, Ladi6, Sam Lee, Aziz Sahmaoui & University of Gnawa, Dhafer Youssef, Mama Marjas, Irie Révoltés, Red Baraat, z českých kapel pak Tata Bojs, Pražský výběr, Wanastowi Vjecy a Zrní.

Reklama

Výběr článků

Načítám