Hlavní obsah

Na Letní filmovou školu dorazil Saura, chystá film o Picassově Guernice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Na filmový festival do Uherského Hradiště dorazil v sobotu jeden z nejvýznamnějších španělských režisérů Carlos Saura. Během zahájení letošního 38. ročníku Letní filmové školy převezme večer výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK).

Foto: Profimedia.cz

Carlos Saura

Článek

Osmdesátiletý režisér Saura dorazil v dobré náladě. "Jsem šťastný, že jsem tady s vámi. Už jsem měl možnost se projít po Uherském Hradišti. Vidím tady hodně mladých lidí, kteří mají o festival zájem," řekl novinářům Saura, který zůstane na filmové škole do pondělí.

Španělský režisér se svěřil, že navzdory svému věku je stále velmi zaměstnaný člověk. Uvedl, že pracuje nyní na dvou až třech projektech a především na filmu 33 dní. Pojednávat bude o Pablu Picassovi a o jeho velkolepém obrazu Guernica, který namaloval v roce 1937 na zakázku španělské republikánské vlády právě za 33 dní. Hlavní roli by měl ztvárnit Antonio Banderas.

"Natáčet bychom měli začít v polovině října. Banderase jsem si vybral proto, že má stejně pronikavý pohled jako Picasso, pochází ze stejné oblasti, mluví tamním přízvukem. Spolupracoval jsem s ním již dříve, poslal jsem mu scénář a byl nadšený," řekl Saura. Dodal, že pustit by se chtěl i do hudebního filmu týkajícího se Argentiny.

Dostane výroční cenu

Odborníci rozhodli o udělení výroční ceny tomuto režisérovi kvůli jeho dlouholeté práci, za zobrazení času v lidské psychice a za jeho kreativní přístup k filmové tvorbě. Diváci budou mít možnost během přehlídky zhlédnout jeho díla. Právě jeho film, výpravný historicko-dobrodružný snímek El Dorado z roku 1988 o dobývání Ameriky, bude promítnut po zahájení festivalu. Režisér se jej chystá uvést osobně.

Foto: Profimedia.cz

Carlos saura na archivním záběru

Návštěvníci se mohou těšit i na psychologické drama Peppermint frappé z roku 1967 o podivném milostném trojúhelníku s Geraldinou Chaplinovou v hlavní dvojroli či na další psychologický snímek Doupě z roku 1960 o odcizení v manželství a nebezpečí her na pravdu.

Sauru ale proslavily především psychologické snímky ze sedmdesátých let s častými návraty do minulosti, plné skrytého násilí a odkazů na fašistický režim, jako byla Anna a vlci, sestřenice Angelika nebo Eliso, můj živote. V osmdesátých letech natočil několik tanečních filmů v čele s Carmen.

Letošní Letní filmová škola, na kterou se už stačilo akreditovat na 3000 účastníků, potrvá do příští soboty. Patří mezi největší nesoutěžní filmové festivaly v republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám