Hlavní obsah

Do Prahy se vrací slavný japonský tanečník Min Tanaka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z nejvýznamnějších představitelů japonského moderního tance butó Min Tanaka se po sedmi letech vrací do Prahy. V květnu se v pražském divadle Archa představí 7. a 8. sólově v představení Locus Focus a od den později v duetu s Šiho Išiharou v představení Krok do stínu. Vystoupení umožní poznat, kam dospěl tento tanečník, který seznámil tuzemské publikum s butó ještě za socialismu a jehož vývoj jsme mohli sledovat dvacet let.

Foto: Divadlo Archa

Min Tanaka

Článek

Min Tanaka vystoupil v Praze poprvé v roce 1984. Šokoval nejen nahotou, ale hlavně svým syrovým pojetím tance, který nestavěl na kráse a ladnosti, ale ukazoval člověka, jaký je, navázaného na svět zvířat i dětí, nedokonalého, ale přitom překypujícího silou. Dojem umocňoval syrový doprovod elektronické hudby Minoru Nogučiho.

Tanaka však záhy ukázal další tváře, to jak se představení bez pevné choreografie proměňují i to, jak funguje komunikace ve skupině. A vrcholem bylo na začátku devadesátých let uvedení Svěcení jara na scéně Národního divadla, které ukázalo, že Tanaka umí vytvářet i velká představení s mnoha tanečníky doplněná projekcemi, a že fungují nejen v plenéru, ale také v klasickém divadle.

Vazby Tanaky na Prahu ale sílily. Nejenže v roce 1994 otevíral pražské divadlo Archa, přičemž ho doprovázel člen Velvet Underground John Cale. Pro Archu taky vytvořil i tři představení na motivy pohádek bratří Grimmů. Jeho pojetí tak mohli blíže prostudovat i čeští tanečníci a performeři včetně Vladimíra Javorského.

Další je pak poznali při návštěvách Japonska, kde pořádal kurzy svého pojetí, nazývaného Počasí těla. Po sedmileté pauze se kontakty obnovují.

Reklama

Související témata:

Související články

Divadlo Archa v sobotu opět otevře Min Tanaka

O víkendu bude slavnostně znovuotevřeno pražské divadlo Archa, které loni poničily povodně. Podobně jako při slavnostním otevření v roce 1994 nebude na akci...

Tanečník Min Tanaka přešel Vltavu

Výjimečné zážitky nabídl sobotní program k otevření divadla Archa. Známý japonský tanečním Min Tanaka v rámci svojí performance na Štvanici vstoupil do Vltavy...

Českojaponský don Quijote v Praze a Brně

Společné představení herce Národního divadla Vladimíra Javorského a japonského tanečníka Jasunariho Tamaje Don Quijote z Hakušu bude na konci týdne uvedeno...

Výběr článků

Načítám