Hlavní obsah

ND na pěti scénách připravilo patnáct premiér a více než sedmdesát inscenací

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct premiér a více než sedmdesát inscenací bude mít v příští sezóně na repertoáru pražské Národní divadlo (ND). Začleněním Státní opery Praha (SOP) tak bude hrát v pěti budovách. Šest nových inscenací a dvě koncertní provedení nabídne operní soubor, který nadále disponuje jedním sólistickým ansámblem, dvěma sbory a dvěma orchestry.

Foto: Profimedia.cz

Diskuze se bude konat na FAMU na Smetanově nábřeží.

Článek

V historické budově uvede jedinou Debussyho operu Pelleas a Melisanda, kterou nastuduje francouzský dirigent Jean-Luc Tingaud a umělecký šéf opery ND Rocc. Z české klasiky uvede ND Smetanovy Dvě vdovy ostravského týmu Robert Jindra a Jiří Nekvasil. Ve Stavovském divadle budou mít premiéru Gluckův Orfeus a Eurydika a Myslivečkova Olimpiade, s níž se vrátí režiséři Ursel a Karl-Ernst Herrmannovi.

Na scéně SOP bude světová premiéra opery Válka s mloky, kterou na motivy Čapkova románu napsal Vladimír Franz. Klasický italský repertoár doplní nový Verdiho Don Carlos. Koncertní provedení čeká operu Dráteník Františka Škroupa a melodram Igora Stravinského Persefona.

Tomáše Netopila nahradí u dirigentského pultu premiér Jan Latham Koenig, Jaroslav Kyzlink, Jiří Štrunc či Václav Luks.

Shakespearův Troilus a Kressida či Moliérův Pán z Prasečkova

Činoherní soubor uvede Havlovu Zahradní slavnost, Čechovova Strýčka Váňu, Shakespearova Troila a Kressidu či Moliérova Pána z Prasečkova, ze současné tvorby hru Lenky Lagronové Z prachu hvězd a českou premiéru hry italského dramatika Stefana Massiniho Ohlušující pach bílé. J. A. Pitínský nastuduje svou hru Rukopisy aneb Králodvorské a Zelenohorské tajemství.

„Baletní soubor ponese i v příští sezóně stigma dvou oddělených souborů a teprve v jejím průběhu se změní v jedno těleso,“ uvedl šéf baletu ND Petr Zuska. Na scéně SOP uvede soubor premiéru Amerikana III. Georga Balanchina, Williama Forsytha a Jeroma Robbinse. V ND bude mít světovou premiéru balet Krabat – Čarodějův učeň. Na hudbu Zbyňka Matějů ho nastuduje režisérské duo SKUTR.

V příští sezóně bude pokračovat i tvorba na Nové scéně, která během roku patrně projde plánovanou rekonstrukcí. Národnímu divadlu také končí symbolická smlouva s rodinou Kolowratů o pronájmu Kolowratského paláce za 1 Kč. Probíhající jednání směřují k tomu, aby divadlo mohlo využívat alespoň podkrovní komorní scénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám