Hlavní obsah

Autor analýzy projektu ředitelky GASK tvrdí: Žádný posudek na plagiátorství jsem nedělal

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Předmětem mého posudku nebylo v žádném případě zkoumání plagiátorství," řekl v úterý Právu Petr Vlasák, který zasedá v grantové komisi Magistrátu hl. m. Prahy. Potvrdil tak domněnky, že zadáním jeho odborného textu nebylo posoudit, zda ředitelka Galerie Středočeského kraje (GASK) Jana Šorfová svůj projekt, s nímž vyhrála výběrové řízení na post ředitelky, opsala.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Ředitelka Galerie Středočeského kraje(GASK) Jana Šorfová.

Článek

Středočeský kraj, který Vlasáka k expertize vyzval, přitom po pondělním zasedání Rady Středočeského kraje prostřednictvím svého tiskového prohlášení sdělil, že na základě tohoto posudku se Jana Šorfová nedopustila žádného pochybení, a tedy zůstává na svém postu.

„Rada se seznámila s odborným posouzením projektu, který vypracoval expert v oblasti kultury a multižánrových projektů. Tento posudek obvinění z plagiátorství nepotvrdil, oficiální materiály tak nedaly žádný podklad pro odvolání Jany Šorfové,“ řekla v pondělí mluvčí kraje Berill Mascheková. Ta navzdory několika urgencím odmítla text posudku zveřejnit, ačkoli ji k tomu zavazuje zákon o svobodném přístupu k informacím.

„Můj posudek má jednu stránku a zabýval jsem se v něm spíše kulturní politikou, o které Jana Šorfová psala. Vyjadřoval jsem se k jejímu projektovému záměru, jestli je její koncepce přínosem pro galerii. Nikdy jsem nesrovnával nějaké práce, nikdy jsem žádný jiný projekt neměl k dispozici, abych ho mohl porovnávat. Ani to nebylo v zadání mého posudku,“ uvedl Vlasák.

Kraj se k tomu odmítá vyjádřit

Přitom kraj dosud tvrdil, že si nechal vypracovat expertizu na to, zda a do jaké míry je devítistránkový projekt Jany Šorfové totožný s textem její kamarádky Moniky Burian - ta s ním neuspěla loni v konkurzu na post generálního ředitele Národní galerie.

„Nevěděl jsem dosud, co se v GASK děje. Celé je to pro mě nepříjemné, kdybych věděl, o co jde, asi bych se v této věci vůbec neangažoval. Navíc dělat posudek k plagiátu mi nepřísluší, to by musel připravit jiný odborník,“ dodal Vlasák s tím, že se podle jeho informací mělo zpracovávat posudků několik.

Podle vyjádření krajského radního pro kulturu Václava Beneše (ČSSD), jenž je v současné době v pracovní neschopnosti a pondělního jednání rady se neúčastnil, posudek zadával odbor kultury. „Až se vrátím do práce, budu se tím zabývat. Žádný posudek jsem neviděl,“ řekl v úterý Právu Beneš.

Zjištění Práva odmítla mluvčí kraje i vedoucí odboru kultury Klára Zubíková komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

GASK chystá výstavu za 25 miliónů korun

GASK – Galerie Středočeského kraje – chystá pro příští rok v Kutné Hoře výstavu věnovanou středoevropskému umění gotiky a renesance za vlády Jagellonců....

Výběr článků

Načítám