Hlavní obsah

Nové buddhistické meditační centrum dokončili v Brně

Novinky, Stanislav Dvořák

Po dvou letech usilovné práce se buddhistům podařilo dokončit stavbu nového meditačního centra pro veřejnost v Brně. Dům Diamantové cesty v Trtílkově ulici se otevře v pondělí 21. března. Veronika Černá tam bude od 20 hodin přednášet na téma Buddhismus v moderním světě.

Článek

"V nové, dvoupodlažní budově centra buddhismu Diamantové cesty, která je díky žluté fasádě ve čtvrti lehce rozpoznatelná, se nachází přednáškový a meditační sál o rozloze 180 metrů čtverečních, společenská místnost, kancelář i knihovna. Centrum, které má v současnosti více než sto padesát členů, pojme až dvě stě návštěvníků," uvedla mluvčí centra Markéta Blažejovská.

"Architektonický design budovy odpovídá tomu, jakým způsobem buddhismus v současnosti funguje v západních zemích. Moderní lidé se zajímají o buddhistická učení a meditační techniky, nikoliv o tibetskou kulturu. Nechtěli jsme proto meditační centrum stavět ve východním stylu, naopak jsme se přihlásili k tradici brněnského funkcionalismu," vysvětlila učitelka buddhismu Veronika Černá.

Stavbu nového meditačního centra před dvěma lety podpořila jak městská část Brno-sever, tak Jihomoravský kraj, který se stal partnerem projektu. Kapacita tehdejšího centra totiž již neodpovídala poptávce Brňanů - počet zájemců o buddhismus a meditace zde rok od roku roste.

"Moderní lidé jsou vzdělaní, individualističtí a stále méně hledají štěstí ve vnějších věcech, jako jsou peníze, domy nebo auta. Namísto toho začínají hledat štěstí sami v sobě, chtějí se rozvíjet a žít bohatý vnitřní život. A právě to jim učení a meditace buddhismu Diamantové cesty umožňují," říká Černá.

A také potvrzuje známý fakt, že typickým buddhistou je dnes vysokoškolák, spíše mladší a sebevědomý člověk, který má rád svobodu a nezávislost. Jen velmi málo lidí má zájem být mnichem.

Přijede lama Ole

Nové centrum bude zájemcům otevřeno vždy od pondělí do čtvrtka večer. Ve 20 hodin se nově příchozí mohou zúčastnit vedené meditace. V centru si také mohou půjčit či koupit knihu nebo časopis s buddhistickou tématikou.

V dubnu přijede nejvýznamnější evropský buddhista lama Ole Nydahl, který bude v úterý 12. 4. od 19 hodin přednášet v hale Vodova.

Více informací www.dumdc.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám