Hlavní obsah

Marie Rottrová: Můj domek v Hrušově už dávno nestojí

Právo, Aleš Honus

Na pátek 8. října chystá zpěvačka Marie Rottrová, která byla letos uvedena do Síně slávy, benefiční koncert, jehož výtěžek by měl přispět k záchraně zdevastovaného kostela v Ostravě-Hrušově. Vystoupení se skupinou Neřež se uskuteční ve stylovém prostředí kompresorovny v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích.

Článek

Je pravda, že jste před časem sama zazvonila u dveří hrušovské fary a nabídla jste uspořádání benefičního koncertu?

Není to zas tak úplně přesné. Já jsem se už před třemi lety při natáčení jednoho televizního pořadu potkala s hrušovským farářem a s paní, která se o ten kostel stará. Říkali jsme si, že by se mohlo něco na záchranu kostela vymyslet. Můj tatínek tam čtyřicet let hrál na varhany a maminka tam chodila zpívat... Takže už před třemi lety slovo dalo slovo a před časem mi přišel dopis, jestli bych finančně na opravu kostela nepřispěla, protože se tam chystají nějaké rekonstrukce. A tak jsem se nabídla, že udělám koncert, jehož výtěžek si budou moci nechat.

Zmínila jste, že váš otec v tom kostele dělal dlouholetého varhaníka. Co se vám z té doby vybaví nejdříve?

Víte, já jsem v tom kostele už odmalička trávila hodně času, někdy to bylo s větším a někdy s menším nadšením. V podstatě jsem musela být na všech bohoslužbách, které se tam konaly. Když si na to vzpomenu, dodnes cítím takový závan klidného ducha a musím říct, že mi v tom kostele bylo vždycky dobře. Možná i proto jsem se později k pravidelnému navštěvování kostela vrátila.

A vracíte se ještě dnes do Hrušova?

Strašně málo. Původní Hrušov už v podstatě téměř neexistuje. To, co nerozbily nově budované silnice a křižovatky, zničily povodně v roce 1997.

Váš rodný dům už tam také nestojí?

Ne, už dlouhá léta. Ten dům šel k demolici jako jeden z prvních, když se přes Hrušov budovala nová silnice do Bohumína. I proto třeba závidím Pavlu Bobkovi, že má stále svůj rodný dům, ve kterém dodnes bydlí.

Váš benefiční koncert se uskuteční v areálu hornického muzea. Neuvažovala jste ale o tom, že byste ho uspořádala právě v hrušovském kostele?

Možná jsem hodně konzervativní, ale jsem toho názoru, že v kostelech se mají sloužit mše a lidé se tam mají chodit hlavně modlit. Proto jsem si říkala, že bude lepší, když benefiční koncert udělám v hornickém muzeu, kam to není z Hrušova tak daleko. Myslím, že na koncertu by se mohlo sejít dost příznivců jak Hrušova, tak i mých fanoušků a příznivců celé mojí rodiny. Vždycky, když přijedu do Hrušova na setkání místních rodáků, tak lidé vzpomínají, jak jim moje maminka zpívala na svatbě a tatínek hrál na varhany. Věřím, že řada z nich na koncert dorazí.

Bude se benefiční koncert výběrem písní nějak lišit od běžných koncertů, které děláte se skupinou Neřež?

Bude to standardní koncert, během kterého se ale samozřejmě vyznám ze svého vztahu k Hrušovu a zavzpomínám si na svoje dětství.

Chystáte v blízké době nějaké další koncerty na Ostravsku, nebo je ten páteční na dlouhou dobu posledním vystoupením v tomto kraji?

Já jsem naposledy koncertovala v Ostravě před prázdninami, takže tento koncert bude letos určitě poslední. Ale budu mít ještě v listopadu asi patnáctiminutové vystoupení na tenisové exhibici Ivana Lendla v ČEZ Aréně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám