Hlavní obsah

Chlupatá výstava přibližuje život za zdmi kláštera

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kopie denáru knížete Vladislava I. z 12. století, historie kláštera, současný život dominikánů zachycený na fotografiích i hra pro děti. To mimo jiné nabízí výstava u sv. Jiljí na Starém Městě v Praze 1 Hic Sunt (Domini) Canes. Její název je slovní hříčkou a v češtině znamená buď Zde jsou dominkáni, nebo Zde jsou psi páně.

Článek

Psi jsou také věrnými průvodci expozice. „Vítejte na jediné chlupaté výstavě v Praze,“ říká s úsměvem zdejší farář Romuald Štěpán Rob s tím, že panely, na nichž je zachycena historie dominikánského řádu, mají ten správný povrch s šedými chloupky.

Není to prý jen proto, že Pražané jsou velcí pejskaři, ale toto zvíře se objevuje jak v legendě o sv. Jiljí, tak ve vyprávění o zakladateli řádu sv. Dominikovi. Jeho matce, Janě z Azy, se prý zdál sen, v němž jí z lůna vyskočil psík, který pochodní zapálil pro víru celý svět. Rozsáhlý barokní konvent v Jilské ulici skrývá pod zemí a ve svých zdech nejméně devět století pražské historie.

Románský kostel sv. Jiljí vznikl zřejmě ještě dříve, než se Staré Město pražské stalo opevněným královským městem. Po roce 1625 přicházejí dominikáni a postupně tady budují rozsáhlý klášter, jenž získal postavení nejvýznamnějšího dominikánského domu v českých zemích.

Chybějí cizojazyčné popisky

I to popisuje na výstavních panelech český text, překlady do cizích jazyků chybějí.

„Je to záměr. Náš klášter jsme díky této výstavě poprvé otevřeli veřejnosti a chceme, aby to byli právě Pražané, kteří sem najdou cestu. Staré Město nemůže být jen skanzen pro cizince. I vstupné je spíš symbolické,“ zdůrazňuje sympatický farář s tím, že vymysleli také interaktivní hru pro děti.

Nejmenší návštěvníci ji najdou na panelech přizpůsobených jejich výšce. Komiksové vyprávění provází pes Dominik a nechybějí ani úkoly, které se musí plnit.

Zájemci o historii najdou u sv. Jiljí i informace o tom, jaký vliv měli dominikáni na kulturu a vzdělanost v Praze – už před dvěma staletími třeba pronajali místnosti právě vznikající Pražské konzervatoři.

Kdo chce vidět i další prostory kláštera, může od října zamířit na komentované prohlídky. Výjimečně se na nich návštěvníci dostanou třeba do zdejší knihovny plné historických svazků.

Výstava je otevřena denně od 9 do 18 hodin, dospělí zaplatí 80 korun, děti od šesti do patnácti let 20 Kč, rodiny (2 dospělí, až 3 děti) 120 korun. Vstup je z Jilské ulice č.7a. Další informace na www.vystava-dominikani.cz. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám