Hlavní obsah

Vyšel soubor českých sci-fi autorů Vládcové vesmíru

Právo, František Cinger

Ivan Adamovič, editor a kritik zabývající se především literární sci-fi, nabídl první svazek jedinečné antologie nazvané Vládcové vesmíru. Dvacet prozaických textů, povídek, fejetonů mapujících fantazii českých spisovatelů od Svatopluka Čecha (1846–1908) po Jana Weisse (1882–1972).

Článek

Ne nadarmo nazval Čech svou povídku Náčrtky z r. 2070 a čtenář může posoudit, co se mu dvě stovky let před tímto letopočtem zdálo o realitě lidského života.

Neruda, Bass, Langer, Vachek, Hoffmeister, Čapek

Editor nabízí příspěvky zkušených autorů, jako byli Jan Neruda, Eduard Bass, František Langer, Emil Vachek, Adolf Hoffmeister, Karel Čapek nebo J. M. Troska. Připomíná však jména i dílo lidí, kteří ožívají právě v jeho antologii.

Jan Barda, původním jménem Ferdinand Krejčí (1879–1938), vydal v roce 1931 utopistický román Převychovaní. Vizi budoucnosti, kde vítězí „socialistická revoluce“ odmítající vše staré. Tedy i staré knihy, k nimž se pod trestem smrti nesmí nikdo znát. A lidé jsou označeni symboly a čísly. Publikace celého textu je zároveň jeho záchranou.

Druhé pozemské intermezzo

Pozornost si zasluhuje i A. J. Urban (1899–1962), jehož dílo představuje postkatastrofická vize světa nazvaná Druhé pozemské intermezzo z roku 2003 po Kristu.

Adamovič, mj. autor Slovníku české literární fantastiky a science fiction i antologie anglo-amerického hororu Hlas krve, nabízí nesmírně cennou připomínku naší tradice. A přichystány má už dvě pokračování. V dalších svazích by se rád dostal až do současnosti.

Celkové hodnocení: 100 %

Kronika české science fiction: Vládcové vesmíru

Vydalo nakladatelství Plus, Triton

384 strany

349 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Michael Wallner píše o lásce v dobách války

Nakladatelství Mladá fronta vydalo český překlad románu Duben v Paříži Michaela Wallnera. Milostný příběh zasazený do druhé světové války se krátce po prvním...

Výběr článků

Načítám