Hlavní obsah

Slovenské filmové ceny ovládl dokument Slepé lásky, film Bathory získal tři ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bathory a Jánošík překvapivě neovládli úterní předávání slovenských filmových cen Slnko v sieti. Za film posledních dvou let označila Slovenská filmová a televizní akademie drama Pokoj v duši, nejvíc cen – pět však získal dokument Slepé lásky.

Článek

Snímek Bathory dostal tři ceny, Jánošík žádnou. Během večera byl oceněn též celoživotní přínos herce Ladislava Chudíka a scenáristy Alberta Marenčina. Film o světě nevidomých Slepé lásky Juraje Lehotského, který již získal řadu ocenění od Mexika po Cannes, přetavil do podoby sošek většinu svých nominací. Je nejlepším dokumentem, jeho tvůrci si odnesli též trofej za režii, scénář, střih a zvuk.

Divácky nejúspěšnější domácí film od vzniku samostatného Slovenska, Bathory, přinesl uznání režisérovi Juraji Jakubiskovi – z jeho slov však vyplynulo, že kromě ocenění za výtvarný počin by uvítal i ocenění v hlavních kategoriích. Jakubisko se také nechal slyšet, že plánuje natočení dokumentárního snímku.

Pokoj v duši, který se rovněž zařadil mezi divácky nejúspěšnější snímky, se stal nejlepším celovečerním filmem. Dominoval i v hereckých kategoriích. Attila Mokoš z Komárna získal cenu pro nejlepšího herce. Oceněna byla i Helena Krajčiová a Roman Luknár za vedlejší role a Martin Štrba za kameru.

Jako nejlepší debut tvůrců do 35 let byl označen film Miry Fornayové Lištičky o životě Slováků v Dublinu. Cenu za nejlepší zahraniční film získal snímek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, který byl oceněn i v Cannes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám