Hlavní obsah

Césara za nejlepší francouzský film získal Prorok

– Paříž

Cenu César za nejlepší francouzský film uplynulého roku dostal dnes během slavnostního udílení francouzských filmových cen v pařížském divadle Châtelet favorizovaný snímek Prorok Jacquesa Audiarda. Oznámila to agentura AFP.

Článek

Pro tento film, který nasbíral celkem 13 nominací, jde už o deváté ocenění; v neděli například získal jako nejlepší neanglicky mluvený film britskou filmovou cenu BAFTA a byl také nominován v kategorii nejlepšího zahraničního filmu na amerického Oscara.

Césara za nejlepší mužskou roli získal osmadvacetiletý Tahar Rahim, který ve filmu Prorok ztvárnil postavu mladého kriminálníka. Jako nejlepší ženský výkon ocenili porotci čtyřiapadesátiletou Isabelle Adjaniovou za roli ve francouzsko-belgickém snímku La journée de la jupe Jeana-Paula Lilienfelda.

V kategorii zahraničních filmů zvítězil snímek Gran Torino amerického herce a režiséra Clinta Eastwooda, který tak porazil mimo jiné celosvětový filmový hit Avatar svého krajana Jamese Camerona. Cenu v Paříži za Eastwooda převzal jeho syn, jazzový muzikant Kyle Eastwood, který složil hudbu pro několik filmů svého otce včetně oceněného snímku.

Reklama

Výběr článků

Načítám