Hlavní obsah

Alenka podle Burtona

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Tim Burton zve na svou Alenku a říši divů - slovo svou je třeba dvakrát podtrhnout, protože nejde o zfilmovanou knížka Lewise Carrolla, ale spíše o nově vytvořený vlastní svět inspirovaný známou knihou.

Článek

Alenka je rodinou nucena vdát se za přitroublého lorda. To se jí vůbec nezdá a uteče ze slavnosti, přičemž spadne do králičí nory. Dostane se tak do říše divů, kde už kdysi jako dítě pobývala - jen se rozvzpomenout.

Postupně se dozví, že je potřeba najít kouzelný meč a zabít mocnou obludu, která je klíčem k moci červené královny. Zpočátku na to nemá odvahu, ale pomalu sílí a pochopí, že nesmí poslouchat rady, co má dělat, ale "sama určovat cestu". Toto pojetí dospívání lidského hrdiny ve fantasy světě spojuje Alenku s řadou starších velkorozpočtových hollywoodských filmů, často pochybné kvality, a někomu může připadat banální, nicméně v Burtonově pojetí se dá zkousnout.

Mladičká australská herečka Mia Wasikovska (hrála např. problémovou puberťačku v psychologickém seriálu V odborné péči) byla pro film šťastnou volbou. Její přirozená, půvabná a přiměřeně inteligentní Alenka během příběhu dospívá a spolu s Johnny Deppem v roli potrhlého Kloboučníka filmu vévodí, i když bez mnoha malých postav a postaviček by to nebyla taková zábava.

K nepoznání namaskovaný Depp na sebe strhává pozornost bláznivými posunky i výroky a na konci vítězným tanečkem (Depp je sice zdrojem inteligentního humoru, ale momentů k zasmání ve filmu mohlo být mnohem více). Celým tělem hraje i Anne Hathawayová (Bílá královna), kterou svou postavu, veskrze éterickou bytost, vybavila bezvládně se vlnícíma rukama a způsobem chůze, který vypadá, jako by spíš plula.

Výtvarné pojetí filmu hraničí s dokonalostí, jak se u Burtona očekává. Stovky malých nápadů a hlavně ohromující 3D technologie se postará, aby divák okouzleně vydechoval a nechal se unášet bizarní fantazií slavného tvůrce.

Červená královna s nafouklou hlavou, kocour, který se vypařuje, či dvojice užvaněných tlusťoušků Tydlidýn a Tydlidum jsou jen částí bohatého a vyšinutého burtonovského panoptika. Celkově však Alenka není ničím jiným než hezkou podívanou se špetkou humoru.

Celkové hodnocení: 70 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám