Hlavní obsah

Filmové sci-fi Avatar si odbylo světovou premiéru v Londýně

– Londýn

Světovou premiéru měl ve čtvrtek 10. prosince v Londýně první hraný film, který režisér James Cameron vytvořil od natočení slavného Titaniku. V Londýně představil ambiciózní sci-fi Avatar, které zřejmě patří k nejnákladnějším snímkům ve filmové historii.

Upoutávka na film Avatar Video: Avatar

 
Článek

Cameron napsal příběh Avataru již v roce 1995, ale deset let čekal, až bude k dispozici technologie, která mu umožní film natočit. I tak příprava a natáčení trvaly čtyři a půl roku.

Avatar dražší Titaniku

Celý film je kombinací tradičního filmu a animace a je ve dvou provedeních - jako normální širokoúhlý film nebo ve 3D. Podle dosavadních informací stál Avatar podstatně víc než dvě stě miliónů dolarů, za které Cameron natočil Titanic.

"Je to vyvrcholení dlouhé cesty," řekl režisér, který byl při projekci hlavní hvězdou - na rozdíl od většiny premiér, kdy se pozornost soustředí především na herce. Vedle něj ale do Londýna přijeli představitelé všech hlavních rolí - Sigourney Weaverová, Sam Worthington, Zoe Saldanaová, Giovanni Ribisi a Stephen Lang.

Planeta Pandora ve 22. století

"Tento film znamená úplně novou éru," řekla Weaverová o snímku, který se celý odehrává ve 22. století na planetě Pandora obývané humanoidními tvory. Lidé se snaží Pandoru dobýt, protože na Zemi vyčerpali všechny zásoby energie. Nicméně atmosféra na Pandoře je pro ně nedýchatelná a tak geneticky vytvořili avatary (podle sanskrtského avatár, vtělení), jejichž prostřednictvím planetu zkoumají.

Premiéra Avataru byla svými rozměry mimořádnou událostí i na londýnském náměstí Leicester Square, které je jinak na světové premiéry uvyklé. Tvůrci filmu zabrali celý jeden roh náměstí, který byl - podle Pandory - celý laděn do modra a hvězdy také přicházely do kina ne po obvyklém červeném, ale modrém koberci.

Titanic dostal přes počáteční špatnou publicitu jedenáct Oscarů a po celém světě vydělal 1,8 miliardy dolarů. Tvůrci i experti proto s napětím čekají, jak si povede Avatar, který přijde do kin po celém světě 17. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám