Hlavní obsah

Česká televize uvede dokument Václav Havel, Praha-Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na někdejší převratné změny ve společnosti skrze proměny prezidentské kanceláře ukazuje nový dokument Václav Havel, Praha-Hrad. Snímek vznikl u příležitosti dvacátého výročí první volby Václava Havla prezidentem republiky. Česká televize jej odvysílá 29. prosince.

Článek

Dokumentární film s podtitulem Slibuji na svou čest a svědomí mapuje příchod Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990.

Výpověď poskytli dalajlama i George Bush

Dobové archiválie a dokumenty střídají vzpomínky Havla a lidí, kteří před dvaceti lety stáli kolem něj. O tom, jak to tehdy vypadalo z pohledu oken Pražského hradu mluví Karel Schwarzenberg, Michael Žantovský, Alexandr Vondra, Eda Kriseová nebo Věra Čáslavská.

Zaznívá i svědectví některých zahraničních osobností jako Madeleine Albrightové, Richarda von Weizsäckera, Šimona Perese či dalajlamy. "Podařilo se nám dokonce natočit rozhovor s Georgem Bushem starším," pochlubil se režisér Petr Jančárek.

Rozhovory s asi padesáti osobnostmi vznikaly od léta 2008. "Je to velké množství materiálu, který využijeme i pro další práci," uvedl Jančárek. Společně se scénáristou Martinem Vidlákem, bývalým zaměstnancem prezidentské kanceláře a současným spolupracovníkem Havla, dokumentarista chystá ještě další dva díly spojené s osobou bývalého prezidenta.

Od voleb k rozpadu federace

"K výročí prvních svobodných voleb odvysíláme v červnu další díl, který se bude zabývat obdobím od voleb do rozpadu federace. Pak bychom chtěli udělat díl, jenž se bude věnovat samotnému rozpadu a česko-slovenským vztahům," přiblížil záměr Jančárek.

S nápadem zdokumentovat nástup Havla do úřadu přišel Martin Vidlák. "Dokumentaristicky období od vzniku republiky do rozpadu federace totiž doposud nebylo pokryto," vysvětlil Jančárek. Pavel Koutecký, jehož film Občan Havel vstoupil do kin v roce 2008, začal dokumentovat zákulisí dění kolem Havla až v polovině devadesátých let.

Archivní záběry pro film poskytla Česká televize a Originální videožurnál, jenž nakládá s dokumenty, které vznikly díky aktivitám disidentů kolem manželů Olgy a Václava Havlových.

Snímek podkresluje pestrá hudba. "Vybírali jsme takovou, která by byla příjemná panu prezidentovi. Mohli jsme využít i zahraniční hudbu. Když prezident jede do Ameriky, tak nemusí znít Novosvětská," doplnil Jančárek.

Reklama

Související články

Můj 17. listopad: Václav Havel

„Dlouho jsem cítil, že je něco ve vzduchu. Mělo to mnoho předeher. Bylo zřejmé, že nějaká sněhová koule – nevěděli jsme jaká – se dřív nebo později dá do...

Výběr článků

Načítám