Hlavní obsah

Galerie Smečky zahájila výstavu prací Jiřího Trnky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předposlední prosincový den uplyne již 40 let od úmrtí jedné z nejvýraznějších postav českého moderního výtvarného umění, Jiřího Trnky. V úterý 8. prosince byla na jeho počest otevřena v pražské Galerii Smečky reprezentativní výstava jeho prací pod názvem Zahrada. Expozice obsahuje mnoho děl zapůjčených z galerií i z osobního vlastnictví dědiců. Exponáty budou vystaveny až do konce ledna příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Reprezentativní výstava děl Jiřího Trnky nese název Zahrada.

Článek

"Jsme rádi, že nám Trnkova rodina tato díla, především loutky a plastiky, která se na výstavách obvykle neobjevují, zapůjčila. Praha je tak po mnoha letech svědkem výstavy českého velikána výtvarného nebe," řekl před vernisáží předseda správní rady Nadačního fondu Galerie Smečky Jiří Hamšík. Počítá i s videoprojekcemi ukázek z Trnkových filmů, i když se ještě v těchto dnech řeší otázka autorských práv.

Výstava nesoucí stejný název jako Trnkova nejznámější knížka Zahrada, kterou napsal a ilustroval, je podle kurátorky Jany Orlíkové vhodná všem věkovým kategoriím. "Svou tvorbou neoslovil pouze děti, jeho díla jsou dobře známá i mezi dospělou generací. Jeho návrhy kostýmů můžeme dodnes vidět v mnoha českých historických filmech," uvedla a upozornila na málokdy vídané dřevěné plastiky z konce 60. let.

Právě vystavený soubor podle ní ukazuje všechny stránky Trnkova díla. "Byl nadaným loutkářem, sochařem, malířem i kreslířem. Byl i technicky nadaný, věděl, jak to udělat, aby jeho loutky skutečně obživly. Zanechal toho po sobě hodně - přitom zemřel v pouhých 59 letech," dodala.

Galerie je otevřena od úterý do soboty od 11:00 do 18:30 hodin. Děti, studenti, důchodci a zdravotně postižení mají vstup zdarma, stejně jako držitelé zákaznické karty Pražské plynárenské. Ostatní zaplatí deset korun.

Významná osobnost českého moderního výtvarného umění

Trnkova reprezentativní výstava se v Praze uskutečnila před 16 lety v obou podlažích Paláce Kinských na Staroměstském náměstí. O sedm let později následovala výstava v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou a v roce 2000 přehlídka jeho prací v pražské Galerii Ambit. Před sedmi lety vydalo nakladatelství Academia monografii Luboše Hlaváčka, v níž zachytil rozmanitost Trnkova výtvarného díla.

Jiří Trnka se stal populárním především díky svým ilustracím dětských knih, například Karafiátových Broučků a Špalíčku veršů a pohádek Františka Hrubína. Za filmy Špalíček, Bajaja, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Sen noci svatojánské a řadu dalších získal přes stovku cen na domácích i mezinárodních festivalech. Ilustroval na 60 knih, z nichž některé vyšly v mnoha vydáních doma i ve světě. V roce 1968 získal Cenu Hanse Christiana Andersena za ilustrace k jeho Pohádkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám