Hlavní obsah

Státní cena za překlad knihy Leonarda Cohena

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní cena za literaturu bude v úterý 20.10. v Malé dvoraně Národní galerie udělena Zdeňku Rotreklovi, státní cena za překladatelství Miroslavu Jindrovi. Novinářům to oznámil František Zborník, ředitel Odboru umění a knihoven MK ČR.

Článek

Básník, prozaik a publicista Zdeněk Rotrekl (89) ji převezme „za dosavadní literární tvorbu“. V roce 1940 debutoval sbírkou Kyvadlo duše, poté pokračoval s řadou vynucených přestávek. V roce 1949 byl zatčen, ve vykonstruovaném procesu s vysokoškolskými funkcionáři odsouzen na doživotí, z vězení vyšel v roce 1962. Spisy i knihy pamětí z brněnského Atlantisu ukazují šíři jeho zájmů.

Překladatelská činnost Miroslava Jindry (80) je reprezentativním seznamem prozaiků – anglosaských autorů. Nechybějí Faulkner, Capote, Malamud, Amis, Heller, ale ani King, Stoppard, Updike nebo Cunningham. Cenu dostal „za překlad Knihy toužení Leonarda Cohena s přihlédnutím k dosavadní činnosti“.

Zájem o kanadského písničkáře Cohena není výjimkou, v poslední době se totiž Jindra, jinak zasloužilý pedagog pražské anglistiky na filozofické fakultě, věnuje překladům poezie. Státní ceny stejně jako ceny ministra jsou spojeny s prémií 300 tisíc korun.

Cenu ministra dostane Vyskočil či Jiřičná

Zborník dále oznámil udělení cen ministra. Z divadelní oblasti byl vybrán Ivan Vyskočil, zakladatel divadel Semafor, Na Zábradlí či Nedivadla. Dramatik, herec, pedagog, osobnost iniciační a objevitelská.

V oblasti výtvarného umění vybrala porota skláře, malíře a pedagoga Vladimíra Kopeckého. Jeho osobitost se spolu s Adrienou Šimotovou projevila už na Expo Brusel 1958. Za přínos v oblasti architektury bude oceněna Eva Jiřičná, mimořádná osobnost tohoto oboru. Prosadila se v Anglii a po listopadu jako architektka a pedagog VŠUP i v Praze. Zatím naposledy v Univerzitním centru v rodném Zlíně.

In memoriam bude udělena cena za přínos v oblasti hudby Milanu Slavickému. Porota o tom rozhodla v červnu. Skladatel, muzikolog, pedagog a hudební režisér Slavický však v srpnu zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám