Hlavní obsah

Skupina Škwor se snaží dělat písničky, které zaujmou

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Škwor vydává best of album Sečteno podtrženo. O písničkách, které se na albu objeví, rozhodli fanoučci hlasováním na webu. Nejchtěnější byly Pohledy studený a Mý slzy neuvidíš.

Článek

Proč jste se některé písničky na best of albu rozhodli nahrát znovu?

Petr Hrdlička: Vydali jsme už pět desek a každá měla jiný zvuk. Výběrovku jsme chtěli udělat zvukově kompaktní, protože čím starší deska je, tím má horší zvuk.

Pětaosmdesát procent skladeb je znovu nahraných a přezpívaných ve studiu. Jen z poslední desky jsme některé skladby použili přímo, i když jsme je znovu masterovali.

Měnili jste i aranže?

Tomáš Kmec: I to jsme dělali. Například v písničkách z desky Amerika, kterou jsme točili s producentem Georgem Ericem, bylo strašně moc zvuků. Kdybychom je stejně nahráli i pro bestofku, byl by to zmatek. Všechno jsme přizpůsobili celkovému vyznění.

Výběrové album prozrazuje, že máte řadu silných melodických písní i hitů. Vnímáte to tak?

Kmec: Nedávno jsem sestavoval program na naše nadcházející turné, které začne 16. října, a budeme na něm hrát s kapelou Harlej. Ukázalo se, že poskládat vedle sebe nejsilnější písně, je docela mazec. Takže si to uvědomujeme.

Hrdlička: Odměna pro nás jsou lidi na koncertech a to, že si pořád kupujou naše desky. Nikdy jsme nebyli kapela, která by se zavřela ve sklepě a byla spokojená s tím, že na ni přijde třicet lidí. Měli jsme vyšší ambice. Snažili jsme se dělat melodické písničky, které lidi zaujmou. O tom, jaké budou na bestofce, si rozhodli hlasováním na webu. Nejchtěnější byly Pohledy studený a Mý slzy neuvidíš.

Jaké písničky jsou nejsilnější podle vás?

Hrdlička: O každé písničce, kterou napíšeme, si myslíme, že je potenciální hit. Osobně mám na koncertech rád Málo je víc, ale každý v kapele to má jinak. Kmec: Všichni se ale shodujeme na tom, že máme nejraději písničky z poslední desky.

Na výběrovce je i písnička Mayday z vaší první, stejnojmenné desky, když jste se jmenovali Skwar. Proč jste se k ní přihlásili jen takhle skromně?

Hrdlička: Pro mě osobně dnes ta deska neznamená v podstatě vůbec nic. Natočili jsme ji, písničky z ní jsme hráli, ale to období je za námi, jsme o jedenáct let starší a vše je jinak. Naše kapela vznikla z legrace a na té desce je to znát.

Kmec: Ty písničky vytěsnily z našich koncertů novější.

Na albu Sečteno Podtrženo jsou v dvojalbové verzi čtyři akustické verze vašich skladeb. Neláká vás nahrát ryze akustické album či takto pojatý koncert?

Kmec: Nepřemýšleli jsme nad tím. Na koncertech jsme občas akustické skladby zahráli a na následujícím turné budeme hrát jednu. Nevíme také, jestli by to od nás lidi vzali. Uvidíme.

Co tedy bude dál?

Kmec: Už půl roku už děláme na nové desce. Jedna nová skladba, To jsme my, je na bestofce. Původně jsme si říkali, že by novinka mohla vyjít příští rok. Možná to ale posuneme, aby toho nebylo moc.

Reklama

Související témata:

Související články

Amy Winehousová brzy vydá třetí album

Britská zpěvačka Amy Winehousová se podle všeho vzpamatovala ze svých alkoholických a drogových dobrodružství a zase pracuje ve studiu. Její řadové album by...

Výběr článků

Načítám