Hlavní obsah

Unikátní zlatý poklad dorazil do Prahy v doprovodu speciální jednotky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nové budovy Národního muzea v Praze (bývalé Rádio Svobodná Evropa) v pátek dorazil Košický zlatý poklad, který obsahuje 13 kilogramů zlatých předmětů. Doprovázeli ho zakuklení policisté se samopaly.

Košický zlatý poklad převezli do prostor Národního muzea v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

"Jde o soubor zlatých mincí, který se svým obsahem řadí mezi nejvýznamnější nálezy v rámci celé Evropy. 13 kg zlata je složeno z téměř tří tisíc zlatých mincí, tři medailí a renesančního řetězu. Výjimečnost pokladu spočívá vedle bohatého zastoupení jednotlivých typů zlatých mincí i v širokém geografickém záběru. Nacházejí se tu mince z celé Evropy," uvedl Luboš Polanský z Národního muzea.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš dodal, že se "jedná se o jednu z nejdražších výstav Národního muzea, co se týká pojistné hodnoty, historická hodnota je pak penězi neměřitelná. Realizace výstavy vyžaduje přísná bezpečnostní opatření, přesto se návštěvníci mohou těšit na velmi zajímavý a moderní design výstavy."

Zajímavá je i budova, který výstavu hostí

Česko-slovenská výstava Košického zlatého pokladu otevírá novou budovu Národního muzea. Její rekonstrukce přijde na 3,8 miliardy korun a součástí projektu bude i podzemní tunel mezi starou a novou budovou Národního muzea.

Dalším výstavním počinem bude projekt nazvaný Be free!, který přiblíží atmosféru života v někdejším Československu v 50. až 80. letech minulého století. Výstava bude zahájena symbolicky 17. listopadu u příležitosti 20. výročí pádu železné opony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám