Hlavní obsah

Jihlava přivítá býky Pabla Picassa

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava se od 9. září promění v kulturní centrum, pořádá totiž výstavu světového výtvarníka Pabla Picassa. Na návštěvníky čeká expozice s býčí a minotauří tématikou, kterou Picasso přebral z řecké mytologie. Šedesát vystavovaných prací pochází ze všech umělcových tvůrčích období.

Článek

Od 9. září do 7. listopadu se v prostorách Domu Gustava Mahlera v Jihlavě koná tematická výstava Pabla Picassa, zaměřená na býčí zápasy a boje s minotaury. Jde o soubor grafik a plakátů, celkem 56 děl, zapůjčených z Muzea umění z německého Heidenheimu, které je partnerským městem Jihlavy.

Od roku 1981 vlastní Heidenheim sbírku Picassových plakátů Christopha Czwiklitzera, považovanou za nejúplnější svého druhu. Část tohoto souboru nyní mohou obdivovat i čeští zájemci.

Pablo Picasso se na jihlavské výstavě představuje jako milovník býčích zápasů i antické mytologie. Býka a koně, dva důležité aktéry koridy, najdeme i na Picassově nejslavnějším obraze – Guernice, která je dnes ve sbírkách Centra umění královny Sofie v Madridu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám