Hlavní obsah

V létě přijedou Medeski Martin & Wood i doktor hammondkologie s turbanem

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní jazzový festival Bohemia JazzFest 2009 se bude letos konat ve dnech 12.7. - 18.7.2009 na náměstích v Praze, Domažlicích, Plzni, Táboře, Prachaticích, Telči a Českých Budějovicích. Hlavnímu organizátorovi, kytaristovi Rudy Linkovi, se v čase krize podařil malý zázrak a díky extrémnímu sponzorství budou koncerty zase zadarmo.

Článek

V Praze na Staroměstském náměstí zahraje 12. července saxofonista Chris Potter se svou kapelou Underground, ve které působí také Craig Taborn (Fender rhodes), kytaristé Wayne Krantz a Adam Rogers a Nate Smith (bicí). Následující den, 13. července, tam vystoupí také u nás dobře známé trio z New Yorku Medeski Martin & Wood.

V Domažlicích zahrají dalšího dne němečtí Kölner Saxophone Mafia a v Plzni zase bubeník Roy Haynes, s nímž dorazí i slavný basista John Patitucci a pianista Danilo Perez.

Démonický doktor 

Ve čtvrtek 16. července hraje v Táboře trumpetista Alex Tassel se svým kvartetem a 17. července pak zavítá do Prachatic démonický Dr. Lonnie Smith se svými varhanami Hammond B3. Od konce šedesátých let vydal asi sedmdesát alb a stal se symbolem tohoto nástroje.

Ve své tvorbě spojuje jazz-rock, soul, funk, gospel. Je také osobitým zpěvákem a poznáte ho podle nezaměnitelného turbanu na hlavě. "Ty varhany jsou jako sluneční světlo, déšť a bouře," říká Dr. Smith a pod jeho rukama vzniká skutečně celý vesmír zvuků.

Festival uzavřou koncerty v Telči (18. července zahraje saxofonista Nevio Zaninotto) a v Českých Budějovicích (19. července Joshua Redman). Program se podle pořadatelů může ještě pozměnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám