Hlavní obsah

Český zvukař Petr Forejt byl nominován na Oscara

– LOS ANGELES • Aktualizováno

Český zvukař Petr Forejt ve čtvrtek získal nominaci na prestižní americké filmové ocenění Oscar za zvuk k filmu Wanted, který se natáčel v Česku. Spolu s Forejtem byli za tento snímek nominováni i jeho kolegové Chris Jenkins a Frank Montaňo.

Článek

"Prožívám velkou euforii, protože jsem se to teprve před chvílí dozvěděl. Přiznám se, že jsem to vůbec nesledoval, tak si to vcelku užívám," řekl čtyřicetiletý Forejt, který si zatím netroufá odhadnout oscarové šance. "Byl by to ale velikánský úspěch. Můj osobní i české zvukařské školy. Nikomu se to ještě nepovedlo," dodal.

Práce na hollywoodském snímku, ve kterém hraje hlavní roli Angelina Jolieová, prý nebyla snadná. "Natáčení pro nás zvukaře bylo komplikované už jen tím, že jde o akční film. Nám se podařilo natočit dost velké procento kontaktního zvuku, který hlavně u dialogů nakonec ve filmu slyšíte, což považuji za dost velký úspěch," popsal Forejt.

Dodal, že ve Wanted odvedl velmi dobrou práci, sám si ale cení jiného snímku. "Pro mě jeden z nejlepších filmů, co se zvuku týče, je pořád Everything Is Illuminated (Naprosto osvětleno), který jsme také točili v Praze," řekl Forejt. V nízkorozpočtovém snímku, ve kterém hrál hlavní roli americký herec Elijah Wood, je podle něj 100 procent zvuku nasnímaného na place.

Další šance po Irglové

Česká republika tak bude mít své zastoupení v oscarovém klání druhý rok po sobě - loni získala zlatou sošku za nejlepší filmovou píseň Markéta Irglová se svým irským partnerem Glenem Hansardem.

Zvukař Petr Forejt má na kontě práci na mnoha hollywoodských i dalších zahraničních filmech. Mimo jiné je podepsán pod zvukem filmu Rudý Baron, mixoval zvuk snímků Kletba bratří Grimmů, Van Helsing, Rytíři ze Šanghaje či Pinocchiova dobrodružství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám