Hlavní obsah

Slavíme světový den divadla

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1961 se z popudu Mezinárodního divadelního institutu (ITI) slaví každoročně Světový den divadla. Při této příležitosti se po celém světě organizují divadelní akce, na nichž je čteno poselství, jehož autorem je vždy proslulá divadelní osobnost.

Článek

Po Jeanu Cocteauovi, Arthuru Millerovi, Laurenci Olivierovi, Eugenu Ionescovi, Peteru Brookovi, Václavu Havlovi a dalších legendách napsal letošní poselství frankofonní kanadský herec, autor a režisér Robert Lepage, který se ve své stati překvapivě zastává techniky, jež podle něj má velký vliv na zrodu a rozvoji divadelního umění.

„Ať se puristé na mne nezlobí, ale divadlo prapůvodně vzniklo díky technice. Proto nemůžeme v technice spatřovat hrozbu pro divadlo, ale spíše sjednocující prvek. Má-li divadelní umění přežít, musí se neustále, znovu a znovu obnovovat a do svého přerodu začleňovat nové nástroje a nový jazyk. Což by mohlo divadlo přinášet svědectví o klíčových otázkách naší doby a napomáhat porozumění mezi národy, kdyby samo nebylo otevřené?,“ zamýšlí se ve svém poselství Lepage.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám