Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahovala na ostravském magistrátu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Razii protikorupční policie čelil v pondělí magistrát v Ostravě. Policisté si odtamtud odnesli materiály k některým veřejným zakázkám. Zásah patřil do akce, při níž protikorupční policie udělala prohlídky na více než 20 místech v Ostravě a Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důvodem k zásahu byly veřejné zakázky magistrátu a jeho městských organizací. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej nechtěl zásah komentovat s tím, že informace bude podávat pouze Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan řekl Právu, že komentování této věci si vyhradil dozorující státní zástupce Vít Koupil. „Mohu potvrdit, že prohlídky nebytových prostor a domovní prohlídky se konaly na více než 20 místech v Ostravě a Praze, více míst bylo v Ostravě,“ řekl Právu Koupil.

Prověřování mělo být zahájeno na základě podnětu. Od koho vzešel, Koupil neřekl.

V současné době je případ ve fázi prověřování, státní zástupce proto nechce momentálně hovořit o tom, zda v dané věci bude zahájeno trestní stíhání.

Prověřují se veřejné zakázky

Policisté prověřují podezření ze tří trestných činů. „Zneužití pravomoci úřední osoby a sjednávání výhody při veřejných zakázkách, pletichy při veřejných zakázkách a sjednávání výhody při veřejných zakázkách,“ objasnil Koupil, ale neuvedl, kolika osob by se pondělní zátah mohl týkat.

Podle informací Práva by se prověřování mohlo týkat zakázek v Městské nemocnici Ostrava nebo opravy Kulturního domu Poklad v ostravské části Poruba.

Policie zasahovala i u náměstkyně

Policisté prohledali v Ostravě řadu míst, mezi nimi i magistrát. To potvrdila mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská s tím, že protikorupční policie dopoledne přišla i k náměstkyni primátora Simoně Piperkové (ČSSD), která má na starost zdravotnictví a kulturu. „Byli u paní náměstkyně asi dvě hodiny a vyžádali si nějaké materiály týkající se několika veřejných zakázek z resortu paní náměstkyně,“ sdělila mluvčí.

Vyšetřovatelé dorazili i na radnici Ostravy-Jihu nebo krajský úřad. „Tam nebyly prováděny úkony v nebytových prostorech, byly tam vyžadovány informace, které byly v součinnosti s krajským úřadem poskytnuty,“ sdělil k návštěvě hejtmanství Koupil.

Kde přesně protikorupční útvar zasahoval, neřekl. „Domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor i další úkony stále probíhají,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám