Hlavní obsah

Studenti si natáčeli krvavý lynč spolužáka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Případ, který v novodobé kriminalistice nemá v Česku zřejmě obdoby, vyšetřují plzeňští kriminalisté. Podle nich dva sedmnáctiletí studenti jednoho zdejšího gymnázia nožem napadli svého o rok staršího spolužáka a surově ho pořezali. Krvavou řež si přitom natáčeli na video. Pořezaný mladík, který navíc utrpěl poranění páteře, skončil v nemocnici.

Článek

Podle jedné z vyšetřovacích verzí byl útok inspirovaný náboženskými rituály kultu Vikingů, jehož byli údajně oba mladíci zarytými přívrženci. O krvavých praktikách Vikingů prý živě diskutovali na internetu. Právě Vikingové jsou spojováni s krvavými oběťmi při uctívání bohů, přičemž jako oběť sloužila nejen zvířata, ale i lidé.

"Zatím to bylo kvalifikováno jako trestný čin těžkého ublížení na zdraví," řekl šéf plzeňských kriminalistů Josef Chyba.

Policie zahájila stíhání jednoho z útočníků. "Sdělili jsme obvinění pro trestný čin pokusu těžkého ublížení na zdraví. K osobě obviněného ani k motivu činu se s ohledem na zákon o ochraně mladistvých nebudeme vyjadřovat," řekl odpoledne Právu zástupce ředitele západočeské policie František Krákora.

Počkali si na něj ráno v jeho domě

Studenti napadli spolužáka v chodbě domu, kde bydlí. Počkali si na něho ráno, když šel do školy. Nejprve ho srazili k zemi a pak se do něho pustili nožem. Bránil se rukama, na kterých měl nakonec také nejvíce řezných ran.

Běsnění ukončil až jeden z obyvatelů domu, který zaslechl křik a šel se podívat, co se na chodbě děje. Útočníky musel od zkrvavené oběti odtrhnout. To už se na místo sbíhali další lidé a násilníci rychle utekli. Právě neohrožený obyvatel domu policistům potvrdil, že si útočníci celé krvavé představení natáčeli na video. Podle něho jeden vždy bodal a druhý to natáčel, přičemž se střídali.

"Nebýt sousedů, nevím, jak by to skončilo. Kluk má pořezané ruce od předloktí po konečky prstů. Nemůže nic vzít do rukou. Navíc je z toho pořádně v šoku," řekl otec zraněného studenta.

Vyhrožovali mu přes internet

Policisté později zjistili, že mladíci staršího spolužáka už dříve po internetu zastrašovali. Z výhrůžek se dalo dovodit, že mu chtějí ublížit. "Poslední výhrůžku dostal den před napadením," uvedl otec.

Ředitelka gymnázia tvrdí, že k případu zatím nemá oficiální informace. "Policie nám pouze řekla, že došlo k incidentu mezi studenty a že vzhledem k tomu, že se jedná o mladistvé, nám nemůže poskytovat žádné informace. Vyrozumí nás, až skončí vyšetřování a bude z toho nějaký výsledek," uvedla šéfka gymnázia s tím, že už si sama vyslechla studenty, kterých se to týká. "Řekli mi svoji verzi toho, co se stalo. Je to interní věc, takže bez jejich souhlasu o tom mluvit nebudu," dodala.

Otec zraněného studenta si přeje, aby jeho syn už s oběma útočníky nepřišel do styku. "Budu žádat, aby je vedení gymnázia vyloučilo ze školy. Když jsem to paní ředitelce navrhl, řekla mi na to, že se to nestalo na půdě školy a tudíž k tomu není důvod," uvedl.

Podle osloveného psychologa je aplikace takového vyznání v praxi velmi nebezpečná. "Tito lidé bývají natolik inspirováni, že jsou schopni to napodobovat, aniž by si zcela uvědomili následky .U takových jedinců není v rovnováze racionální složka s tou emotivní. Může se jednat i o psychickou poruchu, zvláště když si násilnou scénu natáčejí," reagoval na případ klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám