Hlavní obsah

Advokát Kubíček, který hájil i Kajínka, musí na psychiatrii

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Advokát Kolja Kubíček musí jít na vyšetření na psychiatrii kvůli aféře s vydíráním jednoho svědka z roku 1999. Rozhodl tak ve středu Ústavní soud. Kubíček obhajoval mimo jiné i Jiřího Kajínka.

Článek

Pokud obžalovaný se soudními znalci z oboru psychiatrie odmítá spolupracovat, má soud právo nařídit jeho umístění do ústavu za účelem pozorování a vypracování znaleckého posudku. Tento nález vydal ve středu senátu Ústavního soudu v Brně (ÚS).

Zamítl tak stížnost pražského advokáta Kolji Kubíčka proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který ho v březnu poslal na pozorování do psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích. ÚS dal za pravdu Městskému soudu i Vrchnímu soudu v Praze a potvrdil, že se Kubíček musí podrobit pozorování za účelem vypracování znaleckého posudku v ústavu.

"Omezení na svobodě není bezbřehé, ale v tomto případě si stěžovatel umístění do ústavu sám zavinil, protože odmítal spolupracovat s přizvanými znalci. Soudy v tomto případě neporušily jeho základní práva," uvedl předseda senátu Jiří Nykodým.

Kauza vydírání se táhne 6 let

Kolja Kubíček čelí od roku 1999 trestnímu stíhání pro vydírání, které se táhne a všechny dosud vydané rozsudky vždy odvolací soudy vracely zpět. Při posledním odvolacím řízení u Městského soudu v Praze pak Kubíček sám předložil znalecký posudek psychiatra na svou osobu. Soud však rozhodl, že není kompletní a Kubíček se musí podrobit reviznímu posudku bohnických lékařů.

To Kubíček odmítl s tím, že využívá práva a nebude se vyjadřovat. "Soud neměl důvod přistoupit k prověrce znaleckého posudku a tím, že mého klienta umístil na pozorování do ústavu, porušil jeho práva. K výsledku se dalo dojít i jinak. Můj klient využil svého práva a odmítl vypovídat. Proto ho soud umístil do léčebny a tím mu uložil trest v této podobě, aby ho zlomil," poznamenala Kubíčkova advokátka Klára Slámová.

ÚS jí nedal za pravdu, protože podle soudce Nykodýma se vyšetření, a tedy právo mlčenlivosti, nevztahuje k trestnímu případu, ale jen ke zdravotnímu stavu obžalovaného. "Obžalovaného lze donutit, aby se vyšetření podrobil, ale nelze ho nutit, aby se znalcem komunikoval. Získaný posudek pak je možné využít jen jako znalecký posudek a nesmí ho soud využít za jiným účelem," dodal Nykodým.

Kolja Kubíček odcházel od soudu a smutně poznamenal, že jako právník musí rozhodnutí ÚS respektovat, ale radost z něj nemá. "Nyní mě mohou odchytit a umístit do zařízení, které je pod lidskou důstojnost a je horší než vězení," poznamenal Kubíček, který měl v ústavu skončit už v květnu, ale ÚS odložil výkon rozhodnutí, než jeho stížnost projedná.

Reklama

Související témata:

Související články

Kajínkův obhájce je stíhán pro vydírání

Renomovaný pražský advokát Kolja Kubíček, mj. současný obhájce Jiřího Kajínka či někdejší právní zástupce komunistických prominentů Milouše Jakeše a Jozefa...

Výběr článků

Načítám