Hlavní obsah

Běžkař v Krkonoších uklouzl na zledovatělé cestě, následoval stometrový pád

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiapadesátiletý běžkař v pátek před polednem uklouzl na zledovatělé cestě v Krkonoších mezi Špindlerovou boudou a Sněžkou a těžce se zranil po dlouhém pádu. Na místo ihned vyrazili záchranáři z Horské služby, povolán byl i vrtulník z Liberce.

Foto: Jan Švábek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Muž měl podle oznámení uklouznout během traversu pod Malým Šišákem. „Sjel asi sto metrů z prudkého srázu. Ostatní se ovšem k němu nebyli v tu chvíli schopni dostat. Ihned jsme tedy na místo vyslali šest našich záchranářů v terénním autě a na čtyřkolce,“ popsal situaci náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

„Ještě před příjezdem záchranářů se dolů k muži mezitím postupně dostali jeho dva synové. Vrtulník pak u zraněného vysadil lékaře a leteckého záchranáře,“ pokračoval Jirsa.

Ukázalo se, že muž má pravděpodobně poraněné rameno a zlomenou nohu. „Po ošetření byl proto umístěn do podvěsového vaku a posádka vrtulníku s ním přeletěla na místo, kde jej mohla naložit na palubu,“ dodal Jirsa.

Doplnil, že oba syny pak museli členové horské služby pomocí lanové techniky vytáhnout zpět na cestu.

Manželka zraněného záchranářům řekla, že ona i ostatní přecházeli místo pádu pěšky se sundanými lyžemi.

„Je pravděpodobné, že kdyby měl muž běžky sundané také, k uklouznutí by nedošlo. Pravdou je, že před několika dny se vytvořil mokrý sníh, který však dnes v noci umrzl a na mnoha místech jsou tak cesty silně zledovatělé,“ varoval turisty i běžkaře náčelník Jirsa.

Dodal, že doporučuje všem, aby trasy túr pečlivě plánovali a vydávali se na některé úseky s nutností traversu vybaveni alespoň tzv. nesmeky.

Reklama

Výběr článků

Načítám