Hlavní obsah

Advokátka měla kvůli milenci obrat vesničku o milióny, hrozí jí až deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až deset let za mřížemi může strávit bývalá advokátka Marcela Zavřelová (45), která od čtvrtka čelí u Krajského soudu v Praze žalobě ze zpronevěry více než osmi miliónů korun, které měla u sebe v advokátní úschově. Zavřelová část peněz použila na úhradu svých dluhů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zavřelová podle obžaloby v roce 2015 zpronevěřila z advokátní úschovy ve třech případech celkem více než osm a půl miliónu korun. Nejvíce dluží středočeské obci Skalsko, kterému měla vyplatit 7 777 777 korun za pozemky, které obec prodala realitní společnosti. Skalsko zatím podle žalobce od Zavřelové vidělo pouze tři milióny.

Podle Zavřelové všechno začalo tím, že v roce 2013 udělala „zásadní chybu“, když dědičkám, které po smrti příbuzného prodávaly nemovitost, vyplatila zhruba pět miliónů korun z úschovy, kam je uložil kupec. Jenže ten kvůli komplikacím ze strany dědiček od smlouvy odstoupil a Zavřelová byla nucena mu kupní cenu z úschovy vrátit.

„Je mi velice líto, co se stalo. To, že jsem nedodržovala předpisy České advokátní komory, mě dostalo před tento soud,“ kála se před soudem Zavřelová, která byla posléze vyškrtnuta ze seznamu advokátů. „Přišla jsem o práci, o které jsem od svých patnácti let snila,“ dodala.

Půjčila si od milence

Peníze si půjčila od ženatého muže, se kterým udržovala devět let vztah. „Věřila jsem tomu, že opustí manželku a bude žít se mnou a s mou dcerou. Doufala jsem, že pokud by s námi byl, domluvili bychom se na splátkách,“ povzdechla si Zavřelová. „Měl mě jako milenku, ale já jsem to s ním skutečně myslela vážně,“ pokračovala. I proto souhlasila, když po ní muž na oplátku chtěl přepsat její dům. Věřila, že při ročním obratu asi milión korun dokáže půjčené peníze vydělat zpátky a vrátit mu je.

Jenže v létě 2014 už nerovnoměrný vztah neunesla. „Oznámila jsem jeho manželce, že fakticky má jinou přítelkyni a skutečně s námi žije. Moje dcera ho brala jako mého partnera, trávil s námi dovolené a víkendy,“ řekla Zavřelová. Realita byla ale jiná. „Dozvěděla jsem se, že mě bral, zneužíval a využíval jako milenku,“ dodala obžalovaná. Muž prý na ni poté začal vyvíjet tlak, vyhrožoval jí, že ji i s dcerou vyhodí z jejího domu, případně, že zlikviduje její psy.

Když se v prosinci 2014 rozhodla obec Skalsko kvůli potřebě vybudovat kanalizaci prodat les a Zavřelová dostala od kupující realitní kanceláře do úschovy oněch necelých osm miliónů, rozhodla se znovu porušit předpisy ČAK. „Převedla jsem je na jeho (exmilencův) účet a on na nás přepsal tu nemovitost,“ vypověděla Zavřelová.

Obci pak poslala třikrát jeden milión korun, zbytek už ale neměla. Skalsko si pak po marných výzvách, muselo podle své starostky Jany Svobodové vzít na dokončení kanalizace úvěr. „Hrozně těžko to vysvětluju čtyř stům obyvatelům Skalska,“ řekla Svobodová u soudu.

Chce začít znovu

„Hrozně bych si přála, abych mohla to Skalsko vyplatit a začít v podstatě od nuly bez toho dluhu,“ uvedla Zavřelová s tím, že si je vědoma, že dělala chyby, točila se v začarovaném kruhu a neunesla tlak věřitelů. Což prý také odnesla i fyzicky, nakonec skončila v léčebně v Kosmonosech kvůli sebevražednému pokusu.

Na zdravotním stavu jí prý nepřidal ani zájem médií. „Televize Prima, tedy pořad Očima Josefa Klímy vám vletí do kanceláře a v reportáži z vás dělají největší zlodějku,“ postěžovala si Zavřelová. V současnosti trpí podle lékařské zprávy úzkostmi, nespavostí, emoční labilitou a depresemi.

Státní zástupce obžaloval Zavřelovou i ze zpronevěry dalších 427 tisíc, respektive 40 tisíc korun, které údajně rovněž nevyplatila svým klientům. Zavřelová nicméně u soudu vypověděla, že tyto částky už uhradila, což může doložit patřičnými dokumenty.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám