Hlavní obsah

Dva policisté mají kvůli tibetským vlajkám na budově FAMU snížený plat

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie ukončila kárné řízení se dvěma policisty, kteří během návštěvy čínského prezidenta vydali rozkaz k prověření tibetských vlajek na budově FAMU. Nadřízený potrestal policisty minulý týden napomenutím a snížením platu, řekl na dotaz Novinek mluvčí policejního prezidia Josef Bocán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu Tibetu u Hradčanského náměstí

Článek

„Oba policisté byli uznáni vinnými z kázeňského přestupku. Služební funkcionáři uložili dotčeným dvěma policistům kázeňské tresty v podobě písemného napomenutí a snížení základního tarifu platu,“ informoval Bocán.

Podle něj policisté jednali v rozporu s nařízením velitele opatření. „Ze zákona je kárné řízení neveřejné, a proto je to maximum informací, které lze zveřejnit. Konkrétní detaily rozhodnutí nemohu komentovat,“ doplnil Bocán.

Představili se jako kriminálka

Potrestáni byli dva velící důstojníci, kteří vyslali na FAMU dva policisty v civilu. Podle dřívějších informací se jedná o policistu z pražského krajského ředitelství a řadového velitele z Útvaru pro ochranu prezidenta. Jeden z nich úkol vymyslel, druhý vydal podřízeným pokyn k prověření vlajek na budově. Jejich podřízení v civilu se představili jako kriminální policie a na děkanát FAMU přišli 30. března ráno.

Škola vlajky vyvěsila, aby vyjádřila podporu lidem, jejichž lidská práva porušuje čínský režim. Ve stejný den se čínský prezident Si Ťin-pching účastnil ekonomického fóra na pražském Žofíně. Vedení školy následně zveřejnilo kamerový záznam z incidentu a vyzvalo policii, aby věc prověřila.

Policejní prezident Tomáš Tuhý se o pár dní později omluvil a uvedl, že návštěva policistů v budově byla způsobena „komunikační chybou a přílišnou aktivitou policistů“. [celá zpráva]

Policisté porušili nařízení

Jeho náměstek Martin Vondrášek, který bezpečnostnímu opatření velel, pak na tiskové konferenci konstatoval, že ve škole nebyl nikdo vyzýván k sundání vlajek, ale policisté porušili jeho nařízení. [celá zpráva]

K návštěvě policistů se v rozhovoru pro Právo vyjádřil i ministr vnitra Milan Chovanec. „Jestli se prokáže, že policisté přišli na FAMU a řekli, ať sundají vlajky, že vadí Číňanům, tak to nemají u policie místo. Takové věci nemůžeme trpět,“ uvedl v dubnu Chovanec.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Policie kromě FAMU zasahovala v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března v celé řadě případů, a to jak proti odpůrcům, tak i jeho příznivcům. Odbor kontroly policie žádné další chyby neodhalil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám