Hlavní obsah

Nečasová s Rittigem u soudu kvůli vyzrazení utajovaných informací. Podle Rittiga je to absurdní

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, bad, rav

Městský soud v Praze v pondělí začal projednávat kauzu bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (dnes Nečasové), lobbisty Iva Rittiga a dvou advokátů. Podle obžaloby měli vyzrazovat utajované informace z Bezpečnostní informační služby (BIS). Rittig označil obžalobu za absurdní.

Jana Nečasová s manželem Petrem při zahájení hlavního líčení. Záběry z 30. května 2016Video: Novinky

 
Článek

Krátce před začátkem jednání dorazili k soudu manželé Nečasovi a obhájce Nečasové Eduard Bruna. O chvíli později dorazil také zbytek obžalovaných - Ivo Rittig a advokáti David Michal s Tomášem Jindrou.

Za olomoucké vrchní státní zastupitelství, které případ dozoruje, dorazili Martin Brzobohatý a Rostislav Bajger. Dvojnásobný počet žalobců oproti normálu se nelíbil obhájcům obžalovaných, trestní řád podle nich umožňuje pouze jednoho. Soudce Petr Novák jejich námitky odmítl s tím, že státní zástupci u soudu nevelí a dva státní zástupci nejsou ničím, co by mělo poškodit práva obžalovaných.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas si před soudem podává ruku s lobbistou Ivo Rittigem

Původně se spekulovalo o tom, že z hlavního líčení bude kvůli probírání utajovaných informací vyloučena veřejnost. Obhájci obžalovaných ale nakonec s přítomností veřejnosti souhlasili. „Klientka (Nečasová) dnes bude vypovídat, k utajovaným skutečnostem se vyjadřovat nebude, takže není nutné veřejnost vylučovat,“ prohlásil obhájce Nečasové Bruna.

Po přečtení obžaloby se do ohrádky pro obžalované postavil Rittig, který ovšem vypovídat odmítl, pouze se vyjádřil k obžalobě. „Obžaloba je absurdní stejně jako celá konstrukce. Je postavena na nezákonných odposleších, ze kterých žalobci něco nesmyslně konstruují,“ uvedl Rittig. „Žádného trestného činu ohrožení utajované informace jsem se nedopustil, nikdy jsem neměl žádné utajované informace, ani jsem je nezjišťoval a ani to po nikom nechtěl,“ dodal.

Podle Rittiga je obžaloba výsledkem soupeření některých státních zastupitelství i policie v honu na jeho osobu. „Aktivity těchto úřadů mě neskutečně poškozují a ptám se stále, kdo za tím stojí. Zda konkurence, či nějací psychicky nemocní jedinci,“ prohlásil lobbista.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaná Jana Nečasová

Podle obžaloby se Rittig s exnáměstkem ministra zemědělství, advokátem Tomášem Jindrou dověděli od Nagyové a ministra zemědělství Petr Bendla (ODS) o existenci utajeného materiálu. Údajně dovodili, že se týká právě jich.

Rittig proto dohodl schůzku svého právníka Davida Michala s Nagyovou, která prý právníkovi 27. března 2012 vyzradila obsah zprávy zaslané premiéru Nečasovi šéfem civilní kontrarozvědky.

Michal prý informaci obratem zatelefonoval Rittigovi a později ji ještě ústně sdělil lobbistovi i Jindrovi v hotelu Ventana v pražské Celetné ulici. Díky této zprávě mohl Rittig podle státních zástupců "učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány".

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) s manželem u soudu

„Je to nepravda, nic takového se nestalo,“ odmítla schůzku i vyzrazení informací Nečasová. „Nevěděla jsem, že předsedovi vlády Petru Nečasovi byla doručena utajovaná informace ředitele BIS. I kdybych věděla, že mu nějaká zpráva byla doručena, neznala bych její obsah. Za žádných okolností jsem nebyla součástí informačního toku o utajovaných skutečností,“ dodala manželka bývalého premiéra.

Obžaloba podle Nečasové nemá žádný důkaz, že by se dostala k utajované informaci. „Nikdy jsem nic nevynášela. Měla jsem tehdy už osmým rokem partnerský vztah s Petrem Nečasem. Nikdy bych neohrozila jeho postavení (svého partnera), proč bych to dělala nějakým vyzrazením utajovaných zpráv,“ zopakovala kategoricky Nečasová.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní líčení kauzy někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nečasové, lobbisty Ivo Rittiga a dvou právníků. Na snímku Ivo Rittig, Tomáš Jindra, David Michal, Jana Nečasová

I advokát David Michal obžalobu jednoznačně odmítl. „Jsem zcela nevinný, přípravné řízení považuji za vykonstruované,“ prohlásil právník. Kontakt s Nečasovou nijak nepopřel, ale utajované informace prý na ní nevyzvídal. „Stručně řečeno, vyměňovali jsme si drby. Maximálně mi mohla říct, jaká je nálada kolem premiéra a jaký má premiér názor,“ uvedl Michal s tím, že názory Nečasové bral s velkou rezervou a dále si vytvářel vlastní.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

„Chci jasně popřít, že by mě někdo naváděl, abych vyzvídal nějaké utajované informace,“ zopakoval Michal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám