Hlavní obsah

Cestovné a stravné i do vazby. Rath vysoudil přes čtvrt miliónu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

David Rath dostane od Sněmovny více než čtvrt miliónu korun jako náhrady na cestovné, reprezentaci nebo stravné za dobu, kterou strávil ve vazbě. Pravomocným rozsudkem o tom ve středu rozhodl pražský městský soud, podle něhož má Rath na náhrady k poslaneckému platu nárok. Potvrdil tím rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z loňského listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý poslanec David Rath

Článek

Podle soudu není odvolání Kanceláře Poslanecké sněmovny důvodné. „Vazba není výkon trestu, civilizovaný právní řád je založen na presumpci neviny,“ prohlásil soudce René Fischer. Podle něj krácení poslaneckých náhrad neupravuje žádný platný zákon vyjma nepodmíněného trestu odnětí svobody či umístění do detenčního zařízení.

Navíc poslanecké náhrady nejsou nijak vyúčtovávány, přiznávají se k platu paušálně, což zmínil i Rathův advokát Adam Černý. „U předchozích případů poslanců nebylo požadováno, aby dokládali, na co peníze z náhrad použili,“ uvedl Černý. „Neznám případ, který by rozlišoval mezi platem a těmito náhradami,“ dodal a připomněl případ Bohuslava Sobotky (ČSSD), který z poslaneckých náhrad financoval své bydlení. [celá zpráva]

Rath, který se jednání nezúčastnil, žádal 280 tisíc korun za 14 měsíců vazby, kam se dostal po obvinění z korupce při veřejných zakázkách, za což byl zatím nepravomocně odsouzen loni v létě na 8,5 roku.

Podle právní zástupkyně Kanceláře Poslanecké sněmovny Jany Bendové Maruškové nelze na danou věc, byť analogicky, aplikovat zákoník práce. „Objektivně nemůže náhrady čerpat, nevznikl mu na ně nárok,“ řekla Bendová Marušková.

Pracoval i ve vazbě

Dolní komora parlamentu během vazby sice vyplácela Rathovi poslanecký plat, náhrady na reprezentaci, tedy například stravné či cestovné mu ale proplácet odmítla. Bývalý hejtman Středočeského kraje se proto obrátil na soud.

Podle soudů by krácení náhrad připadalo v úvahu, kdy by dotyčný poslanec z nějakého objektivního důvodu nemohl vykonávat svou funkci. Rath ale během svého pobytu ve vazbě předložil několik zákonů.

„Že nereprezentoval? Naopak reprezentoval, a to za velmi obtížných podmínek. Neměl k dispozici aparát, počítač, ale přesto pracoval a byl v tom období nejaktivnější ze všech poslanců. Žádný jiný nepředložil tolik zákonů,“ řekl při předchozím jednání Černý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám