Hlavní obsah

Unesla mě česká zločinecká justice, tvrdí obviněný obchodník Zadeh

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Dělostřeleckou přípravu před úterním procesem, ve kterém jde o daňový únik ve výši 2,5 miliardy korun, zahájil íránský obchodník Shahram Abdullah Zadeh. Ten totiž v pondělí obvinil policii, soudy a státní zastupitelství z toho, že se chovají jako organizovaná zločinecká skupina. Obchodníkovi hrozí u brněnského krajského soudu až 13 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh u soudu. Archivní snímek

Článek

Zadeh je obviněný z rozsáhlých daňových úniků, při nichž podle obžaloby způsobil státu se skupinou 15 kompliců škodu ve výši 2,5 miliardy korun. Podle spisu měli prostřednictvím 65 firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska. Obchodník byl 22 měsíců ve vazbě, propuštěn byl až po složení rekordní kauce 150 miliónů korun. Zadeh tvrdí, že ve vazbě byl držen na základě falešných důkazů.

„Byl to zcela protiprávní dvouletý únos. Snažili se mě zlomit, snažili se vykonstruovat proti mně falešné důkazy. Vazba byla prodlužována na základě tajných důkazů, které po jejich použití zmizely. Otázkou je, co je jejich obsahem a proč je neměl ve spisech nikdo vidět. Chtějí ze mě udělat obětního beránka, ale já se nenechám zastrašit státním zástupcem ani soudcem,“ prohlásil Zadeh.

Státní zástupce krade ze spisu.
obchodník Zadeh

„Chování policie, státního zástupce a soudkyně Okresního soudu ve Znojmě, kde prodloužili moji vazbu na základě tajných důkazů, není nic jiného než zneužívání pravomoci, a nemám pro to jiné slovo než organizovaná zločinecká skupina. Trestní řád nedovoluje selektivní výběr důkazů dle toho, co se jim hodí,“ rozohnil se Zadeh.

Obchodník tvrdí, že se ze spisu ztratily desítky šanonů s dokumenty a mizí prý i důkazy, se kterými navíc prý manipuluje i soud. „Je to moje zodpovědnost jako občana, abych zveřejnil věci, které jsou nezákonné. Policie vytvořila důkazy, po prodloužení vazby tyto důkazy zase ze spisu mizely. Jde mi jen o spravedlivý proces. Vím, že tyto instituce nepřiznají chybu, očekávám špinavou taktiku, ale nebojím se,“ tvrdil Zadeh.

Ztratily se prý desítky šanonů

Podle Zadehovy obhajoby se ze spisu ztratilo 15 šanonů, které převzal státní zástupce a už je prý do spisů nevrátil, dalších 24 šanonů prý odnesl jeden z policistů. Ve spisu chybějí prý i telefonní odposlechy na svědka, který prý jako jediný svědčí proti Zadehovi. „Státní zástupce krade ze spisu. Všichni si myslí, že jsem jen cizí obchodník, na kterém nikomu nezáleží,“ durdil se Zadeh.

Z vazby měl být propuštěn na začátku února po složení kauce v rekordní výši 150 miliónů korun. Ještě v areálu věznice ho ale zadržela policie na základě žádosti státního zastupitelství v Teheránu, které požadovalo obchodníkovo vydání. Zadehovi hrozila další vazba kvůli přezkoumání, zda je jeho vydání do Iránu možné, krajský soud ho ale následně pustil na svobodu.

Obchodník už minulý týden podal trestní oznámení na státního zástupce Aleše Sosíka i na soudce Aleše Novotného, který má na starost jeho proces a který rozhodoval o vazbě. Podle Zadehových advokátů by postup justice mohl přezkoumat Ústavní soud i Evropský soud pro lidská práva.

Podnět k prověření

Brněnský krajský státní zástupce Jan Sladký Zadehovy výhrady nekomentoval. "Je právem každého podat trestní oznámení. Podrobnosti tohoto (v kauze Zadeh) neznám," řekl ČTK. Podle jeho informací patrně vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve věci postupu žalobců přezkumné řízení.

Do kauzy se vložila již i Unie obhájců ČR, která zaslala nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi dopis s upozorněním "na možný nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení a s podnětem k dohledovému prošetření tohoto postupu". Z vyjádření unie vyplývá, že Zadehovo zadržení ve vězení považuje za protiprávní.

Proces měl u brněnského soudu začít už na podzim, jenže hlavní líčení muselo být několikrát odloženo kvůli tomu, že se nedostavili někteří advokáti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám