Hlavní obsah

Hejtman Rozbořil chtěl podle ÚOOZ zastavit vyšetřování a nabízel úplatek

Právo, Miloslav Hradil

Jeden z hlavních aktérů policejního zásahu hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD, 53) je údajně podezřelý z toho, že se letos v srpnu snažil ovlivnit a zamést pod koberec vyšetřování možného dotačního podvodu. Náměstkovi olomouckého krajského policejního ředitele Karlu Kadlecovi, kterého ÚOOZ podle všeho také zadržel, za to údajně nabízel blíže nespecifikovaný finanční úplatek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

Článek

Uvedl to ve středu server Neovlivni.cz, který cituje z policejních materiálů. Podle nich Rozbořila zachytily policejní odposlechy.

Možný dotační podvod se týkal projektu moderního jezdeckého areálu a penziónu v olomoucké části Lazce, který byl otevřen v roce 2013.

Přišel na více než 100 miliónů korun, přičemž 35 miliónů získal investor z evropských dotací, které v rámci programu Rozvoj a obnova sportovních areálů rozdělovala regionální rada ROP Střední Morava. Rozbořil je z titulu své funkce v jejím vedení.

Detektivové monitorovali jeho schůzku s Kadlecem, která proběhla 13. srpna letošního roku v restauraci Potrefená husa. Na ní podle serveru Rozbořil požádal Kadlece o odložení trestní věci, a to do konce letošního října. Hejtman každopádně nepřišel ve středu do práce a zrušil svůj původně plánovaný program. Jeho mobil je nedostupný.

Policisté v úterý zasahovali na hejtmanství dlouho do večera. Podle informací Práva byli jen v 9. poschodí krajského úřadu, kde sídlí právě Rozbořil. „Nevím o tom, že by něco vynášeli… Co se týče toho, o co se tu zajímali, mám od policie zákaz podávat jakékoliv informace,“ konstatovala mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Jak moc se znal s Kyselým?

Rozbořil se pravděpodobně zná i s podnikatelem Ivanem Kyselým. V době, kdy Kyselý investoval desítky miliónů korun do nákupu několika domů v centru Olomouce, totiž Rozbořil působil v majetkoprávní komisi olomoucké městské rady, případně v její komisi pro prodej domů.

Sám však mohl prodej nemovitostí těžko ovlivnit. Rozhodovalo o něm městské zastupitelstvo. Lobbing nicméně vyloučit nelze.

Bojí se poškození ČSSD před volbami

O tom, o co se v úterý detektivové na hejtmanství zajímali, nechtěli ve středu Rozbořilovi náměstci ani spekulovat. „Nemám ani tušení,“ řekla Právu náměstkyně Yvona Kubjátová (ČSSD).

„Nemám žádné informace a spekulovat nebudu,“ konstatoval náměstek Michal Symerský (KSČM). Všichni oslovení se však shodli na tom, že dočasná nepřítomnost hejtmana nemá vliv na chod úřadu.

„Je to, jako kdyby byl nemocný, na dovolené nebo na služební cestě,“ zdůraznil Michael Fischer (ČSSD), který Rozbořila zastupuje jako jeho první náměstek. Podle něj hejtman zrušil svůj program až do pátku. „Ani se mu nedivím. Pro nikoho není příjemné být vyslýchán policií,“ podotkl náměstek. Vyjádřil zároveň obavu, že policejní zásah může poškodit pověst hejtmanství, krajské samosprávy a ČSSD.

„Volič nepochybně vnímá, že je v médiích vláčen hejtman za sociální demokracii. To může mít negativní dopad, i kdyby se později ukázalo, že šlo ze strany policie jen o plácnutí do vody,“ poznamenal náměstek.

ČSSD v kraji už poškodila kauza náměstka hejtmana Aloise Mačáka, který v polovině září rezignoval nejen na post náměstka, ale i na další veřejné funkce, které dosud zastával, poté, co vyšlo najevo, že přijal peněžní dary od několika firem.

S politickou kariérou začal až v roce 2007

Rozbořil vstoupil do ČSSD sice již v roce 1995, ale jeho politická kariéra odstartovala fakticky až v roce 2007, kdy byl zvolen předsedou městské organizace strany v Olomouci. Od roku 2010 je místopředsedou krajského výkonného výboru ČSSD v Olomouckém kraji a předsedou okresního výkonného výboru v Olomouci.

Od roku 2006 je členem městského zastupitelstva v Olomouci. V letech 2008 až 2010 byl neuvolněným radním Olomouce. Hejtmanem je od roku 2012.

Až dosud jej jako politika provázela vesměs dobrá pověst. O jeho případné rezignaci se podle informací Práva zatím na hejtmanství nemluví.

Reklama

Výběr článků

Načítám