Hlavní obsah

Bytařská galerka se profesionalizuje, má špičkové vybavení

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bytaři působí lidem stále obrovské ztráty, navzdory tomu, že Češi investují do zabezpečení svých bytů či domů desetitisíce a počet vloupání tak letos proti loňsku nejspíš o pár tisíc klesne. Většinu ukradených cenností se ale zachránit nepodaří.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bytaři Čechům loni, podle toho, co poškození nahlásili policii, způsobili škody za více než 1,7 miliardy korun. Zachránit se ale podařilo věci jen za 7,6 miliónu.

Dvě třetiny bytařů jsou přitom recidivisté. Z loňských devíti tisíc stíhaných osob za vloupačky jich už za to samé bylo odsouzeno více než šest tisíc.

Před pěti lety policie evidovala šedesát tisíc případů, loni to bylo padesát tisíc krádeží vloupáním do bytů, domů, ale i restaurací a dalších objektů. Letos by jejich počet nemusel přesáhnout čtyřicet tisíc.

Na druhou stranu se zloději profesionalizují a přezbrojují, aby moderní překážky překonali, a rovněž kalkulují s nedůsledností majitelů objektů.

Speciální nádobíčko je běžně dostupné

Používají například speciální zámečnický nástroj, který může běžné zámky otevřít dokonce bez očividného poškození. Prokázat to může až policejní rozbor. Jenže poškození tak často na vykradení cenností přijdou až s výrazným zpožděním, a pojišťovny pak ani škodu neproplatí, protože nebyla zjevně překonána překážka.

Ubývá malých a příležitostných zlodějů, a naopak se do popředí dostávají ti kvalifikovanější
Jan Peroutka, bezpečnostní agentura Securitas

Nádobíčko pro otvírání zámků objektů i aut, které by mělo být dostupné jen zámečníkům a specialistům, lze přitom běžně za pár tisíc pořídit přes internet v e-shopu. Do domů a bytů rovněž častěji pronikají přes balkóny, jejichž zajištění obyvatelé mnohdy opomenou. A v neposlední řadě bytaři získávají přehled o tom, zda jsou majitelé doma, dokonce i na sociálních sítích, kde o sobě často lidé píší vše, třeba že jedou na dovolenou.

„Lidé si zabezpečení často pořizují v reakci na to, když někdo vykrade souseda nebo známého. Ubývá malých a příležitostných zlodějů, a naopak se do popředí dostávají ti kvalifikovanější. Takoví zloději jsou schopni pečlivé přípravy, často si vybírají objekty se špatným nebo žádným zabezpečením a specializují se také na luxusněji vypadající rodinné domy,“ tvrdí Jan Peroutka z bezpečnostní agentury Securitas.

Mezi nejoblíbenější bezpečnostní prvky patří atrapy venkovních čidel a kamer
Miroslav Kříž, síť Expert Elektro

Vzrůstající zájem Čechů o bezpečnostní prvky do domácností a pro venkovní použití potvrzují také prodejny s elektronikou. „Mezi nejoblíbenější patří atrapy venkovních čidel a kamer. Zájem je také o inteligentní bezdrátové alarmy, které se dají ovládat pomocí chytrého telefonu, lidé kromě toho rádi kupují čidla pohybu nebo senzory na dveře a okna,“ shrnul Miroslav Kříž ze sítě Expert Elektro.

„Lidé ovšem často zapomenou zajistit balkóny a lodžie. Pachatel navrtá plastový rám okna a překoná uzamčení,“ dodal Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT specializované na bezpečnostní dveře a fólie.

Přechytračil bojového psa

Mnozí obyvatelé si myslí, že nejlepší obranou je pes. Ne vždy ale pachatele zvíře zažene nebo nad ním zvítězí. Letos v únoru policisté chytili 43letého bytaře-recidivistu z Jirkova. Do uzamčených bytů vnikal za použití páčidel, která před tím odcizil v supermarketech.

Na sídlišti Zahradní v Mostě vnikl do bytu ve 3. patře. Nejprve poslouchal za dveřmi, pak zvonil, a když nikdo neotevřel, vypáčil dveře. Z bytu odcizil peníze. O tři dny později na sídlišti Liščí vrch v Mostě se dopoledne stejným způsobem dostal do bytu v šestém poschodí. Vyběhl ale na něj bojový pes. Pachateli se ho ovšem podařilo zavřít do koupelny.

Ještě téhož dne odjel do Ústí nad Labem, kde nejprve v obchodě ukradl páčidlo, a vyhlédl si byt v panelovém domě, kde překonal vstupní dveře a uvnitř odcizil šperky a finanční hotovost. Naposledy kradl v Teplicích. Celkem napáchal škody ve výši 74 tisíc korun. Za krádež byl přitom již odsouzen a letos ve druhé polovině ledna se vrátil z vězení.

Teď mu hrozí další minimálně rok. A takových, kteří, sotva co se vrátí z vězení, loupí znovu, jsou tisíce, přičemž policie je neustále dokola honí, soudy soudí a věznice zavírají, pouštějí a znovu ubytovávají. Třeba i proto, že takového recidivistu bytaře nezaměstnají ani u technických služeb coby popeláře, protože ti mají klíče od činžovních domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám