Hlavní obsah

Půjčil kamarádovi peníze, ten mu dluh nevrátil a málem ho ubodal

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až 20 let za mřížemi hrozí sedmadvacetiletému Petru Janečkovi z Ostravy za pokus o vraždu. Na podzim minulého roku napadl v Ostravě se dvěma noži dvaašedesátiletého kamaráda, kterému dlužil 700 korun, a zasadil mu 15 bodných a řezných rad. Starší muž jen díky velké náhodě útok přežil, je však částečně ochrnut a pohybuje se jen pomocí holí.

Půjčil kamarádovi peníze, dluh mu nevrátil a málem ho ubodalVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Dlužil mi pár korun. Přišel a řekl mi, že mi to nevrátí. Pak mě popíchal nožem,“ vzpomínal poškozený muž u Krajského soudu v Ostravě, který se od středy případem zabývá.

Přiznal, že útočníka považoval za kamaráda, jeden čas spolu i bydleli. „Ať ho zavřou. Odpustil jsem mu jakžtakž, ale to se nezapomíná. Kdyby řekl, že nemá, tak nemá, ale…“ povzdychl si.

Bývalý řezník Janeček byl podle obžaloby už několik měsíců před útokem deprimován svou neutěšenou životní situací. Jeho matka spáchala sebevraždu, on sám byl bez práce, a přitom dlužil desítky tisíc korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kvůli sedmi stovkám Janeček málem zabil svého kamaráda.

„Ovlivněn předchozím zaměstnáním řezníka na jatkách, vzbuzujícím v něm stále intenzivnější zájem o prožitek smrti, počal rozvíjet úvahy o usmrcení člověka. To si zapsal i do svého deníku a připravil si i SMS zprávu ve znění: Zabil jsem člověka,“ sdělil státní zástupce David Bartoš.

V osudný den 29. listopadu 2014 dorazil k ubytovně v Ostravě-Zábřehu, kde bydlela jeho oběť, po 21. hodině. Záminkou mělo být vrácení částky ve výši 700 korun. Místo toho ale na svého kamaráda zezadu zaútočil.

 Důvodem útoku prý nebyly peníze

„V úmyslu postiženého usmrtit zaútočil na něj dvěma kuchyňskými noži, kterými ho opakovaně bodal do zad, břicha, krku, horní části hrudníku a pravé ruky, čímž mu způsobil 15 bodných a řezných ran. Jeden bodný kanál pronikl do páteřního kanálu a hrudní dutiny. Přitom došlo k odlomení čepele nože, která uvízla v ráně, zranila míchu a jen shodou šťastných okolností nedošlo k protnutí největší tepny, srdečnice, neboť ji minul o pouhé dva milimetry,“ popsal Bartoš.

Obžalovaný se u soudu oběti omluvil za psychickou i fyzickou bolest. Odmítl ale, že by důvodem útoku byly peníze.

„Když jsme šli nahoru, ležel tam na polici nůž. Tak jsem ho uchopil a bodl do zad. Pak tam byl druhý nůž, ten jsem taky vzal a pobodal jsem ho,“ vypověděl Janeček u soudu s tím, že to určitě nebyl z jeho strany intenzivní útok. Kdyby byl, určitě by prý kamaráda jako řezník zabil.

U soudu vyšlo najevo, že krátce po činu rozeslal obžalovaný i několik SMS zpráv, jednomu kamarádovi například napsal: Ahoj, draku. Zabil jsem týpka, dlouho se neuvidíme. Aleluja.

Janeček trpěl v minulosti depresemi, nočními můrami, násilnými představami. Proto sám požádal o hospitalizaci v Psychiatrické léčebně v Kroměříži. Po návratu domů ale přestal brát léky, neboť, jak sám u soudu prohlásil, nepotřebuje je, cítí se bez nich lépe.

Proč loni v listopadu zaútočil, neví. Podle znalců však netrpí žádnou duševní chorobou, má ale poruchu osobnosti emočního typu. Ta mu však nezamezuje rozpoznat nebezpečnost svého jednání nebo to jednání ovládnout.

Fascinace smrtí

Podle státního zástupce Bartoše se zpočátku vyšetřování jevila motivem útoku hádka o peníze. Později, když policisté zajistili další důkazy a dostaly se jim do rukou znalecké posudky, vyšlo najevo, že Janečkova motivace k činu spočívala spíše v jeho osobnostním zaměření.

„Byl osobou, která byla před oním skutkem poměrně delší dobu fascinována požitky smrti. Představoval si, jak zabít člověka. Své úvahy zapisoval i do deníku,“ nastínil Bartoš.

Obžalovaný ale takovou verzi popírá, deník si prý založil v rámci terapie v psychiatrické léčebně a měl si do něj psát své sny, nálady, myšlenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám