Hlavní obsah

Instruktor plavání měl osahávat pětileté dívky. Nemohlo se to stát, brání se

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Devětadvacetiletý instruktor plavání stanul v pondělí před pražským městským soudem kvůli tomu, že měl během výcviku mateřské školky osahávat dvě pětileté svěřenkyně v rozkroku. Obžaloba mladíka viní ze znásilnění, za což může dostat až dvanáctiletý trest. Muž jakoukoli vinu odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaný instruktor plavání u pražského městského soudu

Článek

K osahávání děvčátek mělo dojít podle spisu loni v dubnu v pražském Hloubětíně. „Ze břehu odhrnul plavky v oblasti rozkroku a rukou jí osahával přirození,“ četla obžalobu státní zástupkyně Margita Kralická.

Podle Kralické muž využil své fyzické a psychické převahy a toho, že se dívky vzhledem k svému věku nemohly bránit, protože jeho jednání nemohly „pochopit, posoudit, domyslet a vyhodnotit“.

Nestalo se to, ani nemohlo, hájí se instruktor

Muž, který podle svých slov plavání vyučoval deset let a nikdy neměl jediný problém, vinu odmítá. „Obvinění naprosto nechápu. Nevím, jak k tomu podání obvinění mohlo dojít. Stát se to nemohlo, nestalo se to,“ prohlásil před soudem instruktor.

Při výuce jsou prý – a i ten den byly – přítomné učitelky, které fungují jako pasívní dozor. Asi dva metry od malého bazénku, kde k incidentu mělo dojít, měl být navíc plavčík.

„Nevěřím tomu, že kdyby k tomu došlo, že by to dítě nezačalo brečet,“ uvedl muž. Dodal, že jej děti jako instruktora měly rády a několikrát si prý i vyžádaly, aby mohly být v jeho družstvu. Stejně tak od rodičů se mu prý několikrát dostalo pochvaly za styl výuky.

Muž v současnosti už plavání nevyučuje, našel si práci v autodopravě.

Je v pořádku, shodli se znalci

Podle znalců z oboru psychologie i psychiatrie je mladík duševně zdráv, žádnou deviací netrpí a je schopen rozlišovat, co se má a co se nemá.

„Neshledal jsem nic, co by zdůvodňovalo podezření, že by se choval nepřirozeně vůči dětem předškolního věku,“ uvedl soudní znalec z oboru psychologie Jan Vymětal, podle kterého nemá muž tendenci lhát.

Jednání bude pokračovat v úterý výslechem dalších předvolaných svědků. Očekává se, že rozhodnutí o vině či nevině mladého instruktora padne do poloviny týdne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám