Hlavní obsah

Podvodníci mají nový fígl: levné falešné podnájmy

– Praha
Právo, Barbora Janáková

Krásná lokalita, lákavě nízká cena a majitel nemovitosti pobývající v zahraničí, to jsou hlavní atributy toho, že s nabídkou bydlení nemusí být všechno v pořádku. Během poslední doby se v České republice rozmáhají podvody s pronájmem bytů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie zatím ví o osmi případech, kdy se lidé nechali na tyto inzeráty nachytat a přišli o peníze. Poškozených však může být mnohem víc, protože podle lidí z realitní branže se takové nabídky objevují na webech i několikrát týdně.

A v čem tedy onen podvod spočívá? Na serveru zprostředkujícím bydlení se objeví velice lákavá nabídka. Například inzerát na pronájem garsoniéry v Praze-Dejvicích za šest tisíc korun měsíčně včetně poplatků.

Nabízí jej cizinec, třeba Řek, který koupil synovi během studií v Praze byt, nebo zoufalý Brit, který jej zdědil. Jejich příběhy jsou však vymyšlené a byty ve skutečnosti patří někomu jinému.

Platil dvakrát

Zájemce, který odpoví, se následně dozví, že majitel bytu je mimo republiku a pro případnou prohlídku musí prostřednictvím přepravní firmy poslat klíče, které má u sebe.

Prohlídku bytu však může zájemce absolvovat s agentem z oné přepravní společnosti až poté, co zašle dvouměsíční nájemné, tedy kauci zpravidla mezi 400 až 450 eury (asi 10 800 až 12 150 korun). Ten prý má u sebe rovnou nájemní smlouvu. Pokud se obě strany nedohodnou, kauce se má zájemci vrátit.

Údajný pronajímatel toto pravidlo zdůvodňuje tím, že nechce platit drahou přepravu klíčů někomu, kdo není vážný zájemce a mohl by ho napálit.

Po několika dnech, kdy člověk peníze pošle, zjistí, že klíče, byt ani agenta nikdy neuvidí. Majitel ani přepravní společnost už totiž neodpovídají.

„Zaplatil jsem jim celkem 800 eur (zhruba 21 700 korun). První kauci, která měla být pojistkou pro majitele za přepravu klíčů. Podruhé jsem zaplatil přepravní společnosti 400 eur. Důvodem měly být poplatky a daně spojené s přepravou,“ řekl Právu jeden z poškozených, který si nepřál být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

„Zpočátku mi ani nedošlo, že jde o podvod. Jednal jsem s majitelem bytu a pak jsem komunikoval pouze s tou přepravní společností. Po čase se mi ale přestal ozývat nejen majitel, ale i přepravní společnost,“ dodal muž.

Právo na podobný inzerát také odpovědělo. Údajný majitel bytu, Řek Orios Siliagis z Atén, v něm nabízí byt 1 1 v Mostecké ulici v Praze 1 za 6500 korun i s poplatky.

Odpovědi muže byly slovo od slova totožné, jako v případech Právem nalezených poškozených, kteří se svěřili na internetu.

Požadoval předem kauci 450 eur a pro další komunikaci odkázal tentokrát na společnost Dekra Transport and Logistics.

Na jejích stránkách již byl po zadání jím dodaného čísla zásilky předvyplněný formulář s údaji redaktorky Práva, která se vydávala za vážného zájemce.

Prostřednictvím těchto stránek pak redaktorka měla zaplatit. Podle stránek je Dekra Transport and Logistics řeckou společností s pobočkami ve Velké Británii, Dánsku a Německu. Jediný kontakt je však pevná linka do Řecka, na které je záznamník.

Škoda sto tisíc

Jméno firmy je navíc podobné zavedené mezinárodní přepravní společnosti Dekra. „S touto společností nemáme nic společného,“ řekl Právu místopředseda představenstva společnosti Dekra Miroslav Lhoták a dodal, že celou věc probere se svým právníkem.

Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka se celková škoda zatím vyšplhala na 100 tisíc korun, ale poškození se teprve přihlašují.

Proti podvodným pronajímatelům už začaly bojovat i realitní weby. „Snažíme se s tím dělat, co to jde, ale je to bohužel velice obtížné, protože ti podvodníci stále hledají nové způsoby a je těžké je odhalit,“ uvedl pro Právo Michal Švehla ze společnosti bezrealitky.cz.

Hlavním lákadlem je nízká cena, která rychle přitáhne větší množství zájemců. „Stačí dvě hodiny na to, aby se tomu majiteli ozvalo třeba sto až dvě stě zájemců,“ vysvětlila hlavní problém Jana Štětinová z bezrealitky.cz, která se snaží nedůvěryhodné inzeráty mazat.

Problematické je i velké množství nabídek. „Je to těžké odhadnout, tipla bych si, že to jsou dva inzeráty týdně,“ uvedla Štětinová.

„Na celé té věci je zajímavé to, že ti podvodníci u nás za ty inzeráty platí. Nám zaplatí za inzerci a pak stejně získávají kontakty od zájemců a získají od nich zálohy a kauce,“ dodala Štětinová.

Přesto existuje řada možností, jak se nenechat napálit. Vyplatí se prohlédnout si fotky nabízeného bytu a srovnat cenu s nemovitostmi v dané lokalitě.

Nezřídka podvodníci zneužijí inzerát, který někdo vyvěsil na jiný server, proto se vyplatí si nabídky prohlédnout i jinde. Rovněž pomáhá ptát se na detaily, a hlavně neposílat peníze na účet člověku nebo firmě, kterou neznáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám