Hlavní obsah

Za smrt agresivního přítele žena nemůže, konstatoval soud a zkritizoval práci policie

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Až 18 let vězení hrozilo třicetileté Martině Kulíškové z malé obce na Brněnsku. Státní zástupkyně ji zažalovala za to, že po jedné z hádek zavraždila svého přítele. Jenže podle verdiktu brněnského krajského soudu se žena ničeho nedopustila, přítel, který ji podle svědků dlouhodobě tyranizoval, si smrtelné zranění způsobil zřejmě sám skleněným střepem ze dveří, které v hádce rozbil. Kulíšková tak od soudu odešla bez trestu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martina Kulíšková odešla od soudu bez trestu.

Článek

K události došlo loni na začátku července. Po další z hádek zůstal muž ležet s velkou krvácející ránou. I když Kulíšková okamžitě zavolala sanitku, muž vykrvácel. „Tři roky mě napadal, chtěl mě utopit ve vaně, vytáhl na mě i nůž. Nepracoval, i když měl zdravé ruce, takže jsem ho živila. Několikrát jsem se ho snažila z domu vyhodit, ale držel se mě jako klíště. Bil mě, protože se mu asi líbilo, když jsem brečela,“ poplakávala před soudem Kulíšková.

Ani doznání obviněné nemělo zbavit policii povinnosti hledat další důkazy.
soudkyně

Protože na místě nikdo jiný nebyl, podezření padlo automaticky na Kulíškovou. Vyšetřovatelé ji obvinili, že svého druha bodla nožem, a vyděšená žena jim to odkývala, i když z nahrávky operátora záchranky je slyšet zraněný muž, kterak říká, že se napíchl o sklo.

Kritika policie

„V domě bylo 23 nožů, policie vybrala dva z nich, které označila za vražednou zbraň. Expertíza na nich přitom nenašla žádné stopy DNA poškozeného ani otisky obžalované. Krev obžalovaného se naopak našla na jednom z velkých střepů z rozbité výplně dveří,“ upozornila soudkyně Jaroslava Bartošová.

Kulíšková se původně k činu sveřepě přiznávala a dostala 4 roky vězení za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Odvolací Vrchní soud v Olomouci pak ale nařídil případ znovu projednat. Tentokrát už se žena k činu nehlásila a to v kombinaci s dalšími důkazy vedlo k jejímu zproštění.

Soudkyně Bartošová při verdiktu ostře zkritizovala práci policie, která prý na místě činu postupovala laxně při zajišťování stop. „Ani doznání obviněné nemělo zbavit policii povinnosti hledat další důkazy,“ konstatovala. Případ ještě není u konce, po odvolání státní zástupkyně míří opět k vrchnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám