Hlavní obsah

Měl jsem špatný den, prohlásil muž, který z koně vyřezával maso zaživa

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté dopadli třiadvacetiletého muže, který trýznivým způsobem zabil jezdeckého koně na pastvinách v obci Kravaře na Českolipsku. Obviněný je stíhaný na svobodě. Za týrání zvířat mu hrozí až tři roky vězení.

Foto: Policie ČR

Mladík koni prořízl hrdlo.

Článek

Mladík zvíře přilákal na sušené rohlíky a chytil ho kolem krku do smyčky. Než ho podřízl, zaživa z něj odřezal asi čtyři kilogramy svaloviny i s kůží. [celá zpráva]

„K tomu, že koně úmyslně usmrtil, se policistům přiznal, vysvětlit své pohnutky ale nedovedl. Do protokolu uvedl jen to, že měl v pátek 29. května velmi špatný den,“ reprodukovala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková slova obviněného.

Nemá podle svých slov žádné stálé přístřeší a nechává se najímat na příležitostné manuální práce u lidí, kteří mu nabídnou i ubytování.

Neútočil poprvé

Kriminalisté při vyšetřování zjistili, že se už dříve někdo pokoušel na pastvinách koně chytit.

„Omotal mu lano kolem krku a kolem nohy takovým způsobem, až se mu zařezalo hluboko do kůže, a v jednom případě mu někdo dokonce ublížil ostrým předmětem a způsobil mu zhruba 40 centimetrů dlouhé a dva až tři centimetry hluboké řezné poranění na noze. Tyto útoky majitel policistům nehlásil,“ dodala Baláková.

Zadržený mladík se doznal jen k tomu, že koně tehdy svázal smyčkou kolem krku i nohou a přivázal ho ke stromu. Kůň se podle jeho výpovědi dokázal ze zajetí vytrhnout a utekl.

Vyšetřovatel chtěl, aby třiadvacetiletý muž skončil ve vazbě, a nemohl tak v průběhu vyšetřování případně podobný čin zopakovat nebo se stíhání vyhýbat. Státní zástupce ale tento podnět neakceptoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám