Hlavní obsah

Vražedkyni ze Žďáru vězení nehrozí, žalobci zamítli stížnost rodiny chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci (VSZ) zamítlo stížnost proti zastavení trestního stíhání ženy, která ubodala šestnáctiletého chlapce ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Ve středu o tom informoval otec studenta Kamil Vejvoda, kterému se rozhodnutí nelíbí. Útok považuje za naplánovaný a promyšlený. Žena, která chlapce ve škole zabila, byla podle posudků v době činu nepříčetná, což byl i důvod zastavení stíhání.

Foto: Jana Pechová, Právo

Portrét zabitého studenta u školy

Článek

Státní zástupce rozhodl o zastavení stíhání už na začátku dubna, rodiče zemřelého chlapce proti tomu ale podali stížnost, kterou pak řešili olomoučtí žalobci. Krajský soud v Brně má na stole také návrh na uložení ochranné zabezpečovací detence. [celá zpráva]

"Když už to takhle dopadlo, doufám, že paní alespoň dostane doživotní detenci. Není přece možné, aby se takový člověk vrátil do společnosti," řekl ve středu Vejvoda.

Podle státního zástupce Pavla Komára z VSZ oznámí žalobci své rozhodnutí až poté, co budou mít ověřeno doručení. "V okamžiku, kdy budeme mít potvrzeno doručení usnesení, zveřejníme tiskovou zprávu," řekl Komár. Doplnil však, že podrobné důvody rozhodnutí VSZ zveřejňovat nebude.

Podle žalobce Komára v případě, kdy je stížnost do usnesení zamítnuta, nabývá původní usnesení právní moci. Také podle otce zavražděného chlapce není proti usnesení vrchního státního zastupitelství stížnost přípustná, nicméně rodina prý se poradí s právníky o dalším možném postupu.

Zabíjela nožem

Útok se odehrál 14. října ráno. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se 16letý Petr Vejvoda rozhodl bránit. Na následky bodných zranění mladík zemřel. Když se útočnice po pobodání chlapce hnala za zachráněnou dívkou, vrhla se na jinou procházející studentku. Tu bodla do břicha a vzala si ji jako rukojmí. Pomohl jí až vyjednavač, jenž se za ni jako rukojmí nechal vyměnit. Policista byl zraněn na hlavě ve chvíli, kdy člen zásahové jednotky zneškodnil útočnici taserem.

Kriminalista popisuje útok ve střední školeVideo: Česká televize ČT24

Policie následně potvrdila, že žena v květnu 2012 napadla také vychovatelku, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji právě opavský soud propustil na doporučení lékařů.

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek. Prezident Miloš Zeman řekl, že by mladíka mohl tento rok vyznamenat.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Šestadvacetiletá žena, která si školu k útoku vybrala podle svých slov náhodou na internetu, byla původně obviněna z trestného činu vraždy a braní rukojmí. Hrozil jí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám