Hlavní obsah

Nezaměstnaní rozjeli podnikání s tabákem. Daně ale neplatili

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Skupina čtyř nezaměstnaných mužů z Bruntálska si zajišťovala živobytí tím, že prodávala nelegální a nezdaněný tabák. Kriminalisté zjistili, že od začátku loňského roku do Česka dovezli a rozprodali nejméně 1,2 tuny tabáku. Lidem navíc prodali i 24 tisíc kusů nezdaněných cigaret. Přišli si na pět miliónů korun. Státu z této částky měli na daních zaplatit tři milióny. Médiím to v úterý sdělila kriminalistka Lenka Strmisková.

Foto: Policie ČR

Zajištěný nařezaný tabák

Článek

„Byli zadrženi čtyři muži ve věku od 28 do 50 let. Policejní komisař zahájil jejich trestní stíhání ze zločinu a přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Všichni obvinění jsou bez zaměstnání a získané peníze použili pro svou potřebu. Rozděloval jim je nejstarší ze skupiny obviněných, který je vedl,“ uvedla Strmisková.

Dodala, že navíc je šéf v souvislosti s touto trestnou činností stíhán i za přečin nebezpečného vyhrožování. „Soud jej poslal do vazby. Svými výhrůžkami se snažil ovlivnit jednoho ze svědků. Více k této věci nemůžeme sdělit,“ podotkla Strmisková s tím, že obviněným hrozí vězení až na osm let.

Foto: Policie ČR

Zajištěný nařezaný tabák

Tabákové listy dovezené z Polska skupina obviněných řezala na několika místech na Bruntálsku. Pak muži tabák balili a dál distribuovali ke svým zákazníkům. Část ale prodávali i na polských tržnicích a něco se objevilo i v kamenném obchodě.

V Polsku nakupovali 100 kilogramů tabákových listů za částky od 5000 do 7500 korun. Kilogram řezaného tabáku pak koncovým zákazníkům prodávali za 250 až 400 korun. „Při prohlídkách bytových i nebytových prostor policie zajistila čtyři řezačky tabáku, 200 kg řezaného tabáku, cigarety a tabákové listy a částku přesahující 20 tisíc korun, která s největší pravděpodobností pochází z trestné činnosti,“ upřesnila ještě Strmisková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám