Hlavní obsah

Bývalého místostarostu soudí kvůli podvodu, měl způsobit škodu za 900 tisíc

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Na lavici obžalovaných usedl v úterý u Okresního soudu v Břeclavi bývalý místostarosta Martin Radkovič (Pro region). Zodpovídá se ze zločinu podvodu, kterého se měl dopustit jako jednatel společnosti Crown plus, s. r. o.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Martin Radkovič u břeclavského soudu

Článek

Radkovič podle obžaloby jako jediný zástupce firmy objednával přepravy, za které nezaplatil, protože ve stejné době vedl firmu do útlumu a chystal její prodej. Celkem měl několika společnostem způsobit škodu ve výši 941 tisíc korun. Firmu pak převedl na tzv. bílého koně.

Radkovič vinu popírá. Tvrdí, že se k prodeji rozhodl, protože jako místostarosta už se dostatečně nedokázal věnovat podnikání a cítil zodpovědnost ke svým zaměstnancům. Proto firmu prodal a myslel, že budou mít dál práci. Jak ale vypověděli bývalí zaměstnanci, propustil je ještě Radkovič.

Prodej udělal půl roku před komunálními volbami, které pro něj nedopadly dobře, ve funkci skončil.

Nový majitel bez dokumentů

Zatímco Radkovič tvrdí, že firmu prodal za cenu vlastnického podílu 200 tisíc korun a kupci ji řádně předal i s účetnictvím, nový majitel říká něco jiného.

„Firmu jsem našel na inzerát. Dělal jsem ve skladu spedice, nakládal jsem kamióny a chtěl jsem podnikat. Peníze jsem neměl, ale bylo tam, že i bez peněz se to dá. Protože nemám řidičák, odvezl mě do Břeclavi kamarád. Podepsal jsem papíry, ale nic jsem nedostal, žádné účetnictví,“ říká nový majitel firmy Peter Sirný.

Žije v Hradci Králové na ubytovně, doklady ke společnosti prý stále nemá.

Radkovič případ zpochybňuje. Řekl, že firmu předal v dobrém stavu, závazky i pohledávky po lhůtě splatnosti byly, ale byly prý v rovnováze.

Dokonce nového majitele viní, že za ním rok po koupi přijel a říkal mu, že bude mít kolem firmy problémy, protože prý na něj sociální demokracie něco chystá, ale že když se domluví, tak to zametou pod koberec.

„Ne, chtěl jsem po něm jen to účetnictví,“ tvrdí Sirný. Popírá, že by převzal věci firmy, nedostal ani razítko, ani klíče od kanceláří. Jak je možné, že na firmu pak byly vedeny další podezřelé obchody, podle svých slov Sirný netuší.

Soud se bude věcí s téměř miliónovou škodou zabývat v červnu, kdy by měl padnout rozsudek.

Padělané vysvědčení i neoprávněné odměny

Stávající případ ale není jediným výletem bývalého místostarosty do sfér, o které se zajímají orgány činné v trestním řízení. Jeho jméno je spojeno i s kauzou padělaného maturitního vysvědčení, které si jako celník obstaral, neboť po jeho předložení mohl být povýšen.

Policie případ z roku 1997 šetřila a kauzu uzavřela návrhem na podání žaloby pro spáchání trestných činů padělání a pozměňování veřejné listiny a poškozování cizích práv.

K soudu se ale kauza nedostala, Radkoviče zachránila v roce 1998 amnestie. Ke kauze promluvil až v roce 2010, kdy padělané maturitní vysvědčení označil jako svou nerozvážnost.

I jeho další aktivity prověřovala policie, v jiné kauze jeho svědectví, že jej při výslechu osahával na přirození kriminalista, vedlo k následnému odsouzení vyšetřovatele.

Před dvěma lety se dostal do dalších problémů, když jako uvolněný funkcionář města neoprávněně inkasoval odměny z městské společnosti Teplo, s. r. o. Poté, co na rozpor Právo upozornilo, peníze městu vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám